Снимка: БГНЕС

Председателят на Българската браншова камара на енергитиците проф. Валентин Колев изтъкна, че енергетиката трябва да се развива свободно и в нея не трябва да има политическа намеса. Тя е отрасъл, който да изпълнява социални функции.
 
Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, че от първи юли цената на тока ще се повиши заради натрупан дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", са налепи, сподели още енергийният експерт.

"Фонд „Сигурност“ трябваше да се попълва от така нареченото "Задължение към обществото", което отпадна. Трябваше да се попълва от свръхпечалбите на енергийните дружества, които вече трудно могат да се намерят при тези цени на електроенергията. Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд „Сигурност", обясни пред bTV Колев.

Експертът обясни и че цената на тока трудно вече може да се определи от регулатора. "Средната цена за миналия месец на Българската независима енергийна борса е 113 лева, при над 200 лева за предходната година за същия период“, добави проф. Колев. Той допълни, че е имал очаквания нощната енергия да отпадме, защото тя е 15-20% от общото управление и няма да доведе до драстично увеличение на сметките за битовите потребители.

По думите му единият блок на АЕЦ „Козлодуй“ е напълно изключен, а другият работи на намалена стойност, но това не е причина за различни цени на електроенергията. "В момента, особено като има слънце, участието на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като производство. Даже в моментите, в които има такова голямо производство, има и голям износ", допълни Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase