Съдебната система тотално е абдикирала от проблемите на хората, свързани с битовата престъпност. Така вътрешният министър смъмри отново работата на съдиите пред БНР.

Според него ударите срещу тежката организирана престъпност отварят повече възможности да бъде свършена работата по битовата престъпност, която по думите му е най-чувствителна за обществото. 

"На мен ми е много тежко, когато се срещнем с обикновените граждани, и затова призовах чрез медиите Висшия съдебен съвет, вместо да се занимава със социалния статус на съдиите, които са се възползвали от тази привилегия, нека да отидат и да чуят гласа на хората по реалните, тежките проблеми, които са свързани с ежедневната престъпност, която ги тормози“, коментира Цветанов.

Цветанов изрази несъгласие с това, че съдиите пускат под парична гаранция извършители на битови кражби.

„Недейте да смятате, че те се занимават с поезия или се занимават с нещо духовно, те извършват отново същата престъпна дейност, което е сериозен проблем, и в рамките на 3 до 5 минути опустошават един апартамент и създават несигурност в гражданите и в гражданското общество", смята министърът.

Още по темата

Той не се съгласи с аргумента, че все пак има установени процедури, които трябва да бъдат преминати, преди да се произнесе присъда.

"Когато имаш безспорни доказателства, които и съдът приема, след като слага такива подобни парични гаранции... За нас е важно да пестим парите на данъкоплатеца, защото излизайки и освобождавайки ги и не получавайки тази справедливост чрез един съдебен процес, те правят същото“, посочи още вътрешният министър. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase