„Слабост на системата е, че радостно отчитаме как имаме външно оценяване, за което харчим много пари, но не сме превърнали анализа на резултатите от него в инструмент за подобряване на системата".

Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов по време на дискусия за новия закон просветен закон. Според него до края на юли министерството ще е готово с анализ от тазгодишните резултати и ще е наясно с добрите и слабите страни на външното оценяване и налага ли се промяна.

Всички учебници от 1 до 12 клас ще бъдат пренаписани, каза още образователният министър. "Образователната ни система на теория се намира в миналия век!", добави той.

Според него процесът на пренаписване на учебниците ще отнеме поне 3-4 години. Идеята е да се даде повече свобода за мислене, а не за зубрене на информацията от децата и те да бъдат разтоварени.

Готвят се и промени в матурата след седми клас, като ще отпадне практиката за предварително задаване на тема, а тестът ще се съставя половин час преди самия изпит, за да се избегне изтичане на информация.

„На този етап не мога да обещая увеличаване на учителските заплати”. С тези думи министър Игнатов отговори на въпрос на Dnes.bg за повишение на заплатите на учителите.

„Родителите, които не пускат децата си на училище, ще плащат глоби до 2500 лева”. Това припомни образователният министър Сергей Игнатов в Пловдив.

Майките и бащите, които не могат да си позволят да платят глобата, ще полагат общественополезен труд, защото действията им ще се третират като престъпление, каза още министърът.

Още по темата

„Глобите ще са ефективни, ако са големи, иначе идеята ще се обезсмисли”. С тези думи директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов коментира думите на Игнатов.

Образователният министър припомни, че училищните директори ще се явяват всяка година на атестация, защото сега има такива, които мислят, че действията им не се следят и могат да вършат неща безнаказано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase