Служители на НАП извършват проверка. Снимка: Булфото
fallback

Нова схема за укриване на обороти в търговските обекти разкриха инспектори от Националната агенция за приходите (НАП).

Основният играч в схемата е хакер, който манипулира паметта на касовия апарат и в зависимост от желанията на клиента изтрива процент от всяка продажба или цели периоди.

Собствениците на фирми получават тази услуга срещу определена месечна вноска, която е символична в сравнение с укритите обороти.

Предпочитаният вариант на услугата е да се крие процент от всяка продажба, защото така далаверата е по-трудно забележима при проверки, тъй като няма часове и дни без продажби.

Служителите на НАП обаче са измислили как да прекратят този начин за ощетяване на държавната хазна с невнасяне на ДДС.

Инспектори от приходната агенция периодично правят покупки в един и същи търговски обект и запазват касовите бележки.

След определен период, например седмица, се връщат в магазина, легитимират се и изискват контролните ленти на касовия апарат за дните и часовете, в които са пазарували.

Ако при проверката се установи разлика между касовите бележки и запазеното на контролните ленти от касовия апарат, започва ревизия.

По време на ревизията всички укрити обороти за 5 години назад ще бъдат облагани с данък. При констатирани данъчни престъпления материалите ще се предават на прокуратурата, заканиха се от НАП.

Новата схема за манипулиране на касовите апарати е засечена в София, Бургас и в други големи градове в страната, където има по-голям оборот в търговските обекти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Ilian

преди 13 години

Kak moga da proverya 1predpriemach,dali ima Firma i plashta lisi danacite?

88

Малев

преди 13 години

... капка по капка ... се събират пари за държавата, а това са градини..... Как пък не...Това са парите за да се направят кръпки на тези места откъдето самите те са крали... Що не се замислиш, за що не стигат пари за градини,училища,пътища ??? Та нали би трябвало да са заложени в бюджета??? А ги няма щото косвено са изхарчени по други "важни" мероприятия...

87

Анонимен

преди 13 години

Точно така трябва! Аз как си плащам за всичко като поп, а други само се чудят как да изпързалят всички. После пак от нас ще вземат липсващите пари. Какво сте тръгнали да плюете. Помислете малко с главите си. Колкото и дребно да ви изглежда разкритието ... капка по капка ... се събират пари за държавата, а това са градини, училища, пътища и т.н. Аман от тарикати!

fallback