"През последните пет месеца редица поръчкови политици ме нарекоха октопод на прехода", обяви Алексей Петров, който днес даде показания по делото за клевета на Румен Петков срещу Юрген Рот.

Бившата барета допълни, че няма нищо против да бъде октопод в очите на политици, които разполагат с интелектуалния потенциал на риби.

"С най-голямо удовлетворение посрещнах новината, че следващите 4-5 седмици делото ми ще влезе в съда. Колкото по-бързо стане това, толкова по-бързо ще се разбере кой е октоподът в прехода", каза той и допълни:

"Обществото ще разбере какво се случва в момента в ДАНС, където продължава да действа мощна организирана престъпна група.

През последните 10 години отделни хора от спецслужбите са използвали или злоупотребявали с чужди посолства, за да елиминират хора", заяви той.

"Като казвам посолства, имам предвид представители на чужди служби", допълни той.

Алексей Петров призна още, че той е организирал срещата между Братя Галеви и бившия вътрешен министър Румен Петков.

Това по думите му било изпълнение на зададено му конкретно служебно задължение.

Още по темата

Бившата барета каза, че за целите на срещата между Галеви и Петков и резултатите от нея има изготвен рапорт, който тогава е бил предаден на НСС, а сега би трябвало да се намира в ДАНС.

"Не помня какво е нивото на секретност на доклада и до кого е адресиран", каза той.

Срещата била в комплекса "Спартак", място, използвано и за редица други подобни срещи, уточни Алексей Петров.

Той допълни, че не му е известно дали са използвани СРС-та, но по план тя е трябвало да бъде с друг представител на вътрешното ведомство.

Заради променени обстоятелства обаче се наложило от страна на МВР на срещата да е Петков.

За срещата на Петков с дупнишките бизнесмени стана ясно още през март 2008 г.

Тогава Пламен Галев и Ангел Христов обявиха, че сгледата между тях била, за да му предадат важна информация.

Галеви казаха, че са поискали срещата с Румен Петков, тъй като са преценили, че имат особено важна информация и са се опасявали, че ако я предадат на друг, а не на министъра, тя би могла да бъде изкривена.

Тогава в медиите се появиха различни интерпретации за разговора им – от влизането им в политиката до секретна информация за готвено покушение срещу роден политик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase