Снимка: БГНЕС

"Високият рейтинг на вицепремиера, а не високият обществен интерес, е причината да бъда в ареста", заяви Алексей Петров преди гледането на мярката му в Апелативния съд.

По думите му арестът му е факт, защото, при отиването му в Комисията за контрол на ДАНС (12.11.2009 - бел. ред.) е изнесъл информация за посттоталитарния модел на управление на службите.

Петров отново настоя тази информация да стане публично достояние и изрази надежда Волен Сидеров да разсекрети разговора му пред депутатите.

"Ако моделът бъде разсекретен, всички ще си направят извода кой е засегнат от него", каза той.

Той заяви, че при отиването си при депутатите през м.г. е назовал конкретни хора, които стоят зад този модел.

"Има и министър-председатели, които са злоупотребявали", допълни Петров.

Той обаче отказа да назове имената им с мотива, че ако сега ги каже, утре ще трябва да дава обяснения дали това е вярно или не.

И отново изтъкна, че с оставането му в ареста не му са дава възможност да се защити.

Пред магистратите бившата барета от ДАНС изтъкна, че работата му в службите е била свързана с противодействие на силовите групировки в страната в началото на демокрацията.

Още по темата

"Във времето на СИК и ВИС аз бях от другата страна на барикадата и по никакъв начин не мога да бъда свързван с тях", допълни той и обяви, че не се познава с главния прокурор Никола Филчев.

Защитата на Алексей Петров и Марчело Джотолов обжалват днес решението на СГС – двамата да бъдат оставени в ареста за постоянно.

Според адвокатите прокуратурата не събира активно доказателства, освен това по някои от твърденията, като например това за рекет, няма доказателства.

Повече от два месеца след задържането на Алексей Петров все още няма конкретика на обвиненията срещу него, смята адвокат Васил Василев.

Защитата му още веднъж обяви, че върху съда се оказва натиск.

"Общественият интерес не може да бъде прикритие за страха на съдебната система от изпълнителната власт", заяви адвокат Василев.

Съдът продължава да заседава по мярката на Петров кой е сочен за лидер на престъпната група на "Октоподите", която беше разбита след зрелищна полицейска акция през февруари.

По-голямата част от задържаните по време на операцията бяха пуснати на свобода, като съдът остави в ареста единствено Алексей Петров и Марчело Джотолов.

Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности.

Срещу Петров има и повдигнато обвинение за разгласяване на държавна тайна. Бившата барета вече няколко пъти обжалва задържането си с мотив, че то представлява политическа репресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase