Излежаващият присъда за наркотрафик Будимир Куйович бе доведен в съда под засилена охрана. Снимка: БГНЕС

Задържаният при операция "Октопод" Алексей Петров ще излезе за малко от следствения арест, но само за да бъде отведен до Софийския районен съд, където ще свидетелства в процеса "Петков срещу Рот".

Днес съдът призова Алексей Петров като свидетел по делото за клевета, заведено от бившия вътрешен министър срещу германския разследващ журналист Юрген Рот.

Причина е книгата на Рот "Новите демони", в която разказва за връзки на Румен Петков с организираната престъпност у нас.

Алексей Петров е призован като свидетел по искане на защитата на Румен Петков.

Според адвоката на Юрген Рот – Никола Янков, бившият съветник в ДАНС е призован, за да бъде оборено доброто име на ген. Ваньо Танов, който днес даде показания по делото.

Именно разказът на Танов пред съда стана причина днешното заседание да бъде засекретено.

Директорът на Агенция "Митници" трябваше да говори за показанията, които даде пред парламентарната вътрешна комисия през пролетта на 2008 г.

Тогава той разказа за срещата между Румен Петков и дупнишките бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев – Братя Галеви, уредена от Алексей Петров.

Въпреки че стенограмата от заседанието изтече в публичното пространство, съдът прецени, че в разговора се съдържа класифицирана информация, и реши да гледа делото при закрити врати.

Още по темата

След продължилия близо час разпит Ваньо Танов коментира пред журналисти, че това, за което е говорил, е свързано с бивши разработки и не иска да попадне под ударите на закона.

На въпрос дали притесненията на Юрген Рот за сигурността му, ако дойде в България, са основателни, Танов заяви: "Аз съм се виждал един път с Юрген Рот и сме разговаряли по въпроси, които излязоха в стенограма".

Защитникът на Юрген Рот коментира, че показанията на Ваньо Танов са потвърдили изцяло изложеното от журналиста в книгата му, а в това дело няма нищо класифицирано.

"В тази държава мръсните игри на политиците винаги се класифицират", коментира адвокат Янков.

Като свидетел по делото днес се яви и осъденият за трафик на наркотици Будимир Куйович.

Той бе доведен под засилена съдебна охрана, а разпитът му продължи не повече от 5 минути.

Адвокат Янков коментира, че Куйович е изглеждал уплашен и че най-пикантните неща не са били казани.

Следващото заседание по делото е на 17 юни. За тогава, освен Алексей Петров, като свидетели са призовани и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров и бившият главен секретар на министерството Илия Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase