Ветото на президента не мина. Снимка: БГНЕС

173-ма депутати участваха в гласуването на ветото на президента Георги Първанов върху закона за развитие на академичния състав. 139 от тях подкрепиха министър Сергей Игнатов.

Според неговия предшественик – сега депутат от „Синята коалиция”, Веселин Методиев – Първанов е загубил поредната си битка с 41-вото народно събрание, нещо повече – с ветото е изложил президентската институция.

Според Методиев мотивите на ветото са дребнотемие, което няма нищо общо с конституционния смисъл на това президентско правомощие.

Основният мотив на Георги Първанов, с който поиска преразглеждане на закона, е, че трябва да има единни държавни изисквания и критерии за израстване в научната йерархия. Сега законът дава автономия на висшите училища да определят в правилниците си условията за академичната дейност и кариерно израстване.

Всъщност сред най-важните промени в закона на Сергей Игнатов е тази, че отпада изискването за стаж, за да станеш професор. Също така професията „пътуващ преподавател” е напът да бъде заличена от българската действителност.

Законът забранява на един и същи професор да преподава в два университета. Затова висшите училища или трябва да създадат свои кадри, или да закрият специалности.

Професор Андрей Пантев от БСП беше сред най-яростните противници на новия закон. Подчертавайки огромния си стаж в научната дейност, историкът заяви, че сега с неговата титла ще се кичат хора, които са написали статия в някой вестник.

„Тук става въпрос за комплексарство и мързел”, каза професорът. С аргумента, че освен механизирани пръсти депутатите на ГЕРБ имали механизирани умове – депутатът даде да се разбере, че доводите няма да бъдат взети предвид при гласуването.

Това предизвика народните представители в дясната част на залата, които извикаха на Пантев, че е професор най-вече заради комунистическото си минало.

„Значи никой не е станал професор, без да е член на БКП?!? Абе, вие луди ли сте?”, бе неговият коментар.

С изключение на този проблясък – дебатите по президентското вето минаха без много емоции, а министър Сергей Игнатов не взе участие в залата.

Пред журналистите в кулоарите на Народното събрание обаче даде някои разяснения. По отношение на придобиването на титла по вестникарска публикация Игнатов даде пример със своите статии.

По думите му за специализираното издание, където публикува, са необходими 2 години труд и работа с рецензентите, преди да излезе материал.

Тоест Андрей Пантев не е разбрал смисъла на закона, заяви Игнатов. Нещо повече – именно поведението на червения депутат предизвикало настоящия образователен министър да промени закона за академичния състав.

Игнатов си припомни разговор с историка в градинката на ректората. Тогава на Андрей Пантев предстояла защита на втори докторат.

„Гледай сега, Серго, тия ме карат на тази възраст отново да доказвам, че мога да цитирам под черта”, разяснил пред Игнатов вижданията си за защитата Андрей Пантев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase