Снимка: БГНЕС
fallback

Темата за въвеждане на горна възрастова граница за жените, които искат да заченат с помощта на медицината, трябва незабавно да бъде дискутирана в комисията по здравеопазване на парламента, заяви нейният председател Лъчезар Иванов.

По думите му резултатът от този дебат трябва да намери място в закон.

Личното мнение на Иванов, който е работил и като акушер-гинеколог, е, че горният праг трябва да бъде 40 години. След това става опасно, защото хормоналните препарати, които тези жени вземат, могат да предизвикат много опасности както за бъдещата майка, така и за плода, разясни депутатът.

По същия начин стоят нещата и със сурогатните майки (това са жените, които износват чужди бебета). Тази процедура не би трябвало да се позволява на жени над 40 години.

Според Лъчезар Иванов лекарите са поели огромен риск с 62-годишната Красимира Димитрова, която роди близнаци.

Oще по темата

От друга страна, твърде късното раждане се отразява негативно и върху грижите, възпитанието и подкрепата, която родителят трябва да дава на своето дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

ИВ морал

преди 14 години

Парламентът да се захване с моралният смисъл на ин витрото от гледна точка на продължаване на "неподходящите" за развитие индивиди. Защо ли една жена от медицинска гледна точка е лишена от възможността да има деца? От медицинска гледна точка отговорът е ясен: Бъдещото поколение е неспособно да просъществува поради натрупани грешки в информациониите вериги. Трябва да се прецени характера на безплодието и да не се позволява на жени с генетични проблеми да се възпроизвеждат.

98

жена

преди 14 години

Никой няма право да забрани на една жена да стане майка, ако тя го иска и ако природата го позволява. Тоя седнал да решава кой на колко години ще забременява.Така трябва да се направи закона, че ако жената не е влязла в менопауза и все още може да произвежда яйцеклетки, значи природата й го позволява и може да стане и майка, пък дори и на 60 години да е! Иначе с донорска яйцеклетка съм съгласна, че не би трябвало да може след 45 години примерно... но 40 са много малко.

97

Анонимен

преди 14 години

Айде, не се прави, че не схващаш за какво иде реч.

fallback