Снимка: БГНЕС

"След като желаят, нека да протестират". Така образователният министър Сергей Игнатов коментира оповестеното от председателя на БАН намерение за протести на научните работници.

“Те къде са видели моите предложения за промени? Ние оповестихме един план, в момента юристите работят по него, но засега няма конкретен текст. Те засега протестират срещу нещо, което не съществува”, каза Игнатов.

Юристите подготвят промените с цел да се оптимизира дейността на академията, за да има повече средства за правене на наука в институтите, за да имат те по-голяма самостоятелност и да не се посяга на парите от проекти, изтъкна той.

“От 10-и трябваше да се премине към заличаване на юридическите субекти в академията, заличаване на булстати и така се блокират средствата от външните проекти.

Това, което мислим с измененията и допълненията в Закона за БАН, е институтите да са автономни като университетите. Така те ще имат много повече пари”, коментира той.

Още по темата

Игнатов изтъкна, че средната работна заплата в един институт на академията е между 520 и 720 лева, а в Централно управление на БАН средната заплата е 817,5 лева.

Според Игнатов в момента собствеността на БАН не се управлява правилно, защото тя може да донесе средства и академията да не се намира в криза.

Образователният министър коментира и искането на някои ВУЗ-ове в страната за връщане на платеното обучение в университетите.

“Трябва да се вземе политическо решение за това, защото в условия на криза много болезнено студентите ще възприемат принудителното повишаване на таксите. Следващите години ВУЗ-овете в страната много трудно ще изпълнят дори държавната поръчка поради липса на млади хора”, заяви той.

Според него повишаването на таксите трябва да е балансирано спрямо пазара.

Образователният министър беше изключително учуден, че има идея за подпомагане на частните ВУЗ-ове със средствата на държавата. “Частните ВУЗ-ове нямат нужда от подпомагане. Ако се въведе ваучерната система – тогава е възможно подпомагането им, но в условия на криза това не може да се случи”, коментира той.

До края на годината ще бъде готов Законът за училищното образование и средства за субсидиране на частните детски градини и училища биха могли да залегнат в бюджета за 2012, каза още Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase