Снимка: Булфото
fallback

В структурите на Българската армия да се въведе длъжността "съветник по равнопоставеността на половете".

Нестандартното предложение се обсъжда на поредица от семинари, организирани в рамките на проекта "Опитът на НАТО за равнопоставеност на половете в армията", съобщи д-р Светослав Спасов, председател на Движение за обновление на българските региони и общини (Д.О.Б.Р.О).

До този момент няма нито един доказан случай на дискриминация на жени в българската армия, но мнозина признават липсата на равнопоставеност на половете във въоръжените сили, обяви секретарят на Съюза на жените военнослужещи майор Деляна Фурлинска.

По думите й темата за равнопоставеност на половете става все по-актуална, след като броят на жените в армията вече е достигнал 12 на сто от общия състав на въоръжените сили на страната.

Данните сочат, че най-много – 19 на сто, са жените в системата на Военновъздушните сили, 13 на сто – в Сухопътни войски, а най-малко – 8 на сто, във Военноморския флот.

Сред професионалните военнослужещи преобладават жените със звание редник и младши сержант, а намалява броят на тези с офицерско звание.

При това съотношение става все по-наложително да се променят вътрешните правилници и армейските устави.

"Те са правени, когато в Българската армия са служили само мъже, а сега вече говорим за двуполови армейски колективи", отбеляза още майор Фурлинска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

стамат

преди 14 години

представете си тактическо учение или истинска бойна обстановка.150 бойкини и половината в менструация.....кво ще стане?трябва на няколко часа да си сменят превръзките и да спре престрелката или санитарите ще ги качват на носилките,защото ще си помислят ,че са ранени в слабините.ако противникът ги победи няма страшно.няма да ги разстрелят.само ще ги н****т.

102

Червената помия

преди 14 години

Още ли имаме Армия?Аз мисля ,че в момента, в който премахнаха буквата Н от абривиатурата и, я раниха тежко, а я доубиха, когато стана платено убежище за всеки, който навън би умирал от глад и некадърност.

101

Равнопоставеност

преди 14 години

Мъжете знаят "Защо?", а жените знаят "защо и как?". Че те са равнопоставени.

fallback