Снимка: БГНЕС
fallback

Софийският градски съд осъди бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" Асен Друмев на четири години лишаване от свобода.

Той бе признат за виновен за това, че в качеството му на длъжностно лице, е сключил сделки, с които е ощетил фонда, както и че е злоупотребил със средства по програма САПАРД.

Според обвинителния акт той е сключил няколко неизгодни договора за наем на сгради в Пловдив, Силистра и Разград, с което е нанесъл щети на фонда за над 480 хиляди лева.

Асен Друмев обжалва условната му присъда, която бе наложена от Софийския районен съд през 2009 г. Тогава той бе осъден на 3 години лишаване от свобода условно, а адвокатката му Ина Лулчева определи решението на съда като "недоразумение, което ще бъде поправено".

Днес Лулчева, коментира, че нито държавата, нито Европейският съюз са ощетени от действията на Друмев.

Според нея проектите, по които се твърди, че е имало злоупотреби, са одитирани от Европейската комисия, която не е открила нередности и е възстановила 4 млн. евро от еврофондовете на България.

"Явно някой иска да върнем пари, които не дължим", смята Лулчева.

Oще по темата

Тя изтъкна, че ако клиентът й наистина е бил виновен, присъдата му е щяла да бъде по-висока, а не близка до минималната.

Самият Асен Друмев каза, че пледоариите на защитата са били ясни и добре формулирани, но съдът не ги е взел предвид.

Прокурорът по делото Пламен Панайотов определи присъдата срещу Друмев като "прилична".

"Удовлетворен съм, че най-накрая усилията на органите на досъдебното производство, включително на полицията и прокуратурата дадоха резултат", допълни той.

Освен ефективната присъда, която получи, Друмев е лишен от правото да заема висш държавнически пост за седем години и трябва да плати разходите по делото в размер на близо 5000 лева.

Днешното решение на Софийския градски съд може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

144

ртр

преди 14 години

след година ще излезе и ще си харчи парите

143

Анонимен

преди 14 години

В панделата ще ти секне усмивката. Нищо че си вече старичък. Ще ти се радват.

142

Priest

преди 14 години

Ей, сега вече ще потекат реки от мед и масло. Заплатите ще станат по 10 000 лв. на калпак. Заменките ще се върнат и ще се възцари радост, щастие и хармония...Хахахахахаха...Вальо Топлото откога е в пандела, бе, ***? А Топлофикация продължава да ни дои като последните овце...НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ КАТО СЕ ВКАРАТ В ПАНДИЗА КОРУМПИРАНИТЕ. Нещата се променят с работа и с устойчива финансова политика. А не всеки ден реформа за щяло и не щяло.

fallback