Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
fallback

Последните действия на финансовото министерство не бяха адекватни на създалата се ситуация и поставиха в още по-унизително положение съдебната система.

Това се посочва в становище на Асоциацията на прокурорите в България относно незплатените средства от бюджета на съдебната власт.

Становището е адресирано до премиера и главния прокурор.

В него се посочва още:

"В края на 2009 г., точно преди коледните празници, в съдебната система се получи напрежение, по повод непревеждането на дължими пари в бюджета на съдебната власт. Въпреки усилията на Висшия съдебен съвет, министърът на финансите отказа да преведе близо 20 000 000 лева с аргумент, че държавата не разполага с необходимия финансов ресурс, като се оправда с икономическата криза. Съюзът на съдиите в България остро реагира и в открито писмо изрази становището си.

Oще по темата

Същевременно, на 29.12.2009 г. правителството преведе средствата по сметка на ВСС, но това стана в момент, когато беше невъзможно тези средства да се усвоят, тъй като системата СЕБРА не функционираше".

Магистратите и служителите получиха незаслужено негативна оценка за работата си. Почувствахме се унижени и оскърбени от отношението на правителството, в частност на министъра на финансите – пишат в становището си от Асоциацията на прокурорите в България.

 

Известно ни е, че имиджът на системата не е на високо равнище, но смятаме, че общата цел – борбата с престъпността и издигането на правосъдието на европейско ниво, е задължение както на съдебната, така и на изпълнителната власт. Поставени бяхме в положение, да се чувстваме виновни и отговорни за кризата в страната, за липсата на средства в бюджета, за скандалите около назначенията на административни ръководители и случая „Красьо”. Скандалите са много, но отговорността е лична и не може да се носи от всички – отбелязват още от Асоциацията на прокурорите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

296

SAPATA

преди 14 години

Не те знам Бай ли си, Чирак ли си, но ми се струва, че си доволен от системата. Ето ти един гротесков пример. Ако си издействам закон, да ме плащаш 20% от всичките си доходи, само защото съм се родил, ще приемеш ли? Пропускаш, че това са нашите пари. на България. А щом плащаме, ще искаме и резултат. Съдия, който е приел 600 кила екстази като количество за лично ползване, заслужава и 24 заплати снимка в Музея на правосъдието.

295

до 289-бранимир

преди 14 години

ами като са работили извънредно събота и неделя, поради непопълнение в щата, се заплаща съответния извънреден труд, надлежно описан в книгата за извънреден труд, и се изплаща към заплатата за следващия месец, а не във вид на коледни бонуси.

294

компа

преди 14 години

ами самите съдии адвокати не зачитаха закони а сега те ще говорят за закони

fallback