Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев заявява в становище, получено в БТА, че е огорчен от факта, че съдиите и служителите от съда, които са положили огромни усилия през годината, са лишени от справедливо възмездяване на техния труд.

Становището на Груев е по повод факта, че няма да бъдат отпуснати средства за допълнително материално стимулиране в сферата на съдебната власт.

Ясни са трудностите в държавата, но причините за проблема са другаде. Съдебната власт от никого не е взела тези пари и никого не е ощетила, пише в позицията си Груев.

Те са спестени в резултат на доброто управление на нейния бюджет. Тези икономии са постигнати чрез по-голямо натоварване на работещите, заради незаетите щатни бройки. Коледните добавки във ВКС бяха определени не на калпак, а след внимателна преценка за приноса на всеки съдия и съдебен служител и при това не в пълен размер, пише в становището си Груев.

Беше предвидено някои въобще да не получат бонус, за други имаше значително намаление. Подобни действия не съответстват на принципа на разделението на властите и са неприемливи в една демократична и правова държава, пише още Груев в позицията си до медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase