Общо 18 магистрати ще бъдат наказани заради нерегламентираните си контакти с бизнесмена Красимир Георгиев от Плевен, за когото се смята, че е уреждал назначения от страна на Висшия съдебен съвет.

Това бе съобщено на заседанието на ВСС, на което бе оповестен окончателният списък с имената на всички магистрати, говорили си с бизнесмена.

Председателят на Етичната комисия на съвета Цони Цонев посочи, че 18 съдии и прокурори, които са кандидатствали за ръководни постове в съдебната система след 1 януари т.г., са имали двустранни контакти с Георгиев.

Срещу 17 от тях са образувани дисциплинарни производства, а срещу районния съдия от Варна Стоян Попов комисията предлага също да бъде образувано такова производство.

Други шестима магистрати са имали двустранни разговори с Красьо, но те не са участвали в конкурси за ръководни постове в системата.

Третата група магистрати са тези, които само са били търсени от Красимир Георгиев или той просто е притежавал техните номера.

Председателят на Софийския градски съд Георги Колев три пъти е бил търсен от Красимир Георгиев.

Още по темата

Прокурорът от Окръжната прокуратура Георги Чинев е имал две входящи обаждания от Красимир Георгиев.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Николай Русинов и изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Плевен Марио Василев са получили по едно текстово съобщение на мобилните си телефони от Красьо.

27-годишният Красимир Георгиев стана скандалноизвестен през юли тази година.

Тогава членът на ВСС Иван Колев го описа като "черничък човек с ланци", за когото има информация, че пазарува гласове в съвета.

Той обикалял с черно BMW с номер 8888 и разнасял офертите – 200 000 евро, за да уреди хора на постове в съдебната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase