fallback

Общ преглед

Уникални нови находки в Източната могила край Караново бяха показани за първи път във вторник.

След сребърните чаши с позлата, открити от археолозите в екипа на Веселин Игнатов, на бял свят излезе и уникален стъклен ритон с неизвестно животно, златен пръстен със скъпоценен камък и монети, които отнасят възможната датировка на гробницата в първи век от новата ера.

През 2008 г., при спасителни разкопки след иманярски набези на Източната могила, археологът Веселин Игнатов разкри останки от четирикола антична кола с впряг от два коня и куче. Колата се отличава с големия размер на колелата – диаметър 1,20 м.

Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете.

През октомври 2009 г. екипът продължи разкопките на Източната могила, при които откри зидана сводеста гробница на тракийски аристократ с размери 4 на 3 метра.

Гробният инвентар е изключително богат:
- комплект бойно въоръжение: дълъг меч, къс меч, кама, плетена ризница, копия-5 броя, 3 щита
- глинени, стъклени (между тях рядко срещан ритон), бронзови съдове (ойнохое, патера, леген, кана, касероле, съд с чучур изобразяващ глава на глиган)
- стригилодържач със стригили
- бронзов канделабър с лампа
- две сребърни чаши с фигурални изображения с позлата.
- тоалетно съндъче с бронзова украса
- накити: сребърни фибули, златни пръстени с геми, коланни сребърни апликации и др.
- сребърни монети (на Август и Тиберий)

Стъкленият ритон е вторият с украса, който съществува в България, има още два с по-опростена форма.

Подобни уникати от стъкло са изключителна рядкост в световно отношение и могат да се видят само на няколко места като Британския музей и музея в Кьолн.

Мечовете на знатния тракиец са във фрагментирано състояние в земята, но реставраторката Силвия Борисова си е поставила амбициозната задача да ги извади цели оттам.

За целта екипът в продължение на дни обработва металните останки в гроба със специални препарати, които да стегнат и съберат в едно тънките люспички метал, преди мечът да бъде отделен от въглените и пепелта от кремацията.

Единият от намерените златни пръстени е с аметист. Скъпоценният камък е с изключителна чистота и прозрачност, каквито са рядкост и в наши дни.

На основата на откритите материали погребението може да се датира към средата на І в. след Христа. От положените дарове става ясно, че покойният е член на фамилия, която принадлежи към богатата върхушка на тракийската одриска аристокрация.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 14 години

Смятам, че с тези открития трябва да бъде запушена тъпата и воняща уста на очилаткото с ляв гласец Мони Дянков !!!!

37

Димитър

преди 14 години

До 33, прав си, че дадените до тук пари не са достатъчни. ОББ, по публикации от медиите, са дали пари за старта на разкопките, и за покриването на обекта за зимата, някъде към 30 000 лева. За другото, не знам дали са намерили пари, дано да има...

36

Cool

преди 14 години

Наистина ходим върху богатство,както казваше Ванга! Пожелавам успехи и занапред на археолозите,но се моля всичко открито в разкопките да си остане в България.Има с какво да се гордеем,че сме потомци на велики БЪЛГАРИ ! Нека повече очи се наслаждават на тези невероятни творения,прекрасни са!

fallback