Помещенията на МВР с архивите и досиетата. Снимка: Булфото
fallback

 

Собственикът на Дарик радио Радосвет Радев е с унищожено досие.

Документите за неговата дейност са заличени още през 1990 година, съобщиха от Комисията по досиетата.

В заповед от това време пише:

"Посоченият агент е носител на оперативна информация от особена важност".

Oще по темата

Преди четири дни Комисията по досиетата оповести Радев като агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Карак.

В понеделник пред Дарик радио Радосвет Радев коментира:

"За мен случаят е повече от ясен. Това беше неуспешен опит за вербуване, защото аз отказвах да давам информация за това, за което настояваха тогава службите, най-малкото заради това, че като достатъчно информирани хора, журналистите отпреди `88 година, знаеха какво се случва, а и заради невъзможността или неспособността на част от хората, които бяха вербувани, да изпълняват каквито и да било задачи".

В списъка за унищожаване на досиетата е и агент "Димитър" – Кеворк Кеворкян.

Сред другите, за които не се пазят документи, но са били сътрудници на ДС, са актьорът Николай Априлов, Тома Спространов, Владимир Береану и Владимир Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Иван

преди 12 години

Елате в Добрич да видите какво подариха на Радосвет.Изградиха се промишлени сгради с размера на половиния град,след което Радосвет ги е закупил/с какви пари?.Офицер от ДС Ташев беше на някаква работа в Метал Маяк,чиито бяха сградите.На Ташев съпругата бе журналистка в местния вестник.Умозаключенията ги оставям за вас.Сградите са на стойност стотици милиони.Част от тях ги разруши,други бяха продадени.Прокурора да се самосезира.

75

дъ биг сикрет

преди 14 години

Трийсетгодишните през 89 вече са се кротнали за пенсия, двайсетгодишните от същото време са вече уморени и те и далеч с друг акъл, и така, бг поколенията кротко и отчаяно се извървяват в жертва на опазената тайна кой кой е и кой какъв е бил. И колко е крал. Едно е сигурно, без да е тайна: колкото повече ла.на е ял, толкова повече е крал. И обратно. А, а какво стана с повечето 50, 60, 70 и пр годишни от спомената велика дата 10 ноември? Без да се броят отсвирените със заглушители. А в 2089 кво?

74

И аз да рекна

преди 14 години

Това радио винаги е било помиярско,ченгесарско и поръчково.Още като ги създадоха и почнаха беше повече от съмнително всичко,а тоя шестак рАдев си е ченге и човек на кумунягите.Много пари бяха откраднати от България през 80-те години и препирането продължава и днес на всички нива,вк.чрез гадните манипулирани медии,които владеят!

fallback