След като Комисията по досиетата огласи кои от работещите в частните медии са били сътрудници на Държавна сигурност (ДС), един от тях – Велизар Енчев, обяви, че се срамува от службата си за държава, която не заслужава това.

Не може да се нарича "ченге" кадрови офицер от Националната разузнавателна служба, работил в тази институция от 1985 до 1996 г. , пише той в писмо до медиите.

Писмото:

"През 1996 г. бях уволнен от ген. Бриго Аспарухов заради противопоставянето ми на балканската политика на правителството на Жан Виденов.

Това е премиерът, който публично заяви, че в Гърция няма българи, а Западните покрайнини трябвало да се наричат "Източна Сърбия".

Работата ми в Скопие и Белград е била подчинена на една цел – защита на българските държавни интереси в Македония и Сърбия, укрепване на българското малцинство в Западните покрайнини, създаване на пробългарски партии и организация в Република Македония, интернационализиране на въпроса за потъпканите права на българите в Сърбия и Македония.

Заради моята работа в НРС през 1997 г. президентът Петър Стоянов ме изпрати за български посланик в Република Хърватия.

Още по темата
За разлика от дежурните фрази на работилите в службите, че се гордеят с това, аз ще кажа точно обратното:

Срамувам се, че служих на държава, която не заслужава това! И призовавам сега работещите в НРС и Военното разузнаване да не повтарят моята грешка", се казва в края на изявлението на Велизар Енчев.

Досието:

Велизар Пенков Енчев

роден на 7.01.1953 г. гр. Гълъбово, обл. Стара Загора

Щатен служител – ПГУ-ДС, ХVІІ отдел

Със заповед № 743/01.10.1985 г. е назначен за разузнавач; със заповед № 1066/ 31.12.1989 г. е преназначен за инспектор.

Изпълнителен директор в "Еко телевизия" ЕООД, водещ "Дискусионно студио"  в "СКАТ" ООД, водещ на предаване в "Телевизия 7 дни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase