Днес се навършват 10 години от арестуването в Либия на 21 български лекари и медицински сестри от болницата в Бенгази по подозрение в участие в заразяването с вируса на СПИН на 393 либийски деца.

На 7 февруари 2000 г. към шест от българските медици – Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и на палестинеца д-р Ашраф ал Хаджудж, е предявено обвинение в умишлено причиняване на епидемия на СПИН.

На 17 февруари 2002 г. Народният съд на Либия решава, че не е от неговата компетентност да се произнесе по обвинението срещу шестимата медици. Отпада най-тежкото обвинение - заговор срещу държавата.

На 26 август 2002 г. Обвинителната камара в Бенгази решава да предаде дело 213/2002 г. в Наказателния съд и разпределя обвиненията срещу шестимата медици в четири основни групи - по заразяване със СПИН, по валутни престъпления, по нарушаване на моралните норми и по производство и употреба на алкохол.

На 6 май 2004 г. Наказателният съд в Бенгази осъжда на смърт българските медицински сестри и палестинеца Ашраф. Д-р Здравко Георгиев е осъден на 4 години затвор и 600 динара глоба за неправомерно опериране с чужда валута.

На 17 юли 2007 г. Висшият съдебен съвет на Либия заменя с доживотен затвор присъдите на българските медици.

На 24 юли 2007 г. с посредничеството на президента на Франция Никола Саркози, на тогавашната му съпруга Сесилия Саркози и на еврокомисаря по външните отношения и европейската политика Бенита Фереро-Валднер, българските медици и палестинският лекар (от юни 2007 г. - с българско гражданство) са освободени от затвора в Либия и се завръщат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase