Снимка: Dnes.bg
fallback

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети (НПСС) обяви на пресконференция, че на този етап студентите нямат основания за протести.

Няма институция, която да не е обърнала внимание на студентските искания, поставени през декември и част от тях са удовлетворени, а за други скоро предстои решение, каза председателят на НПСС Георги Илиев.

Той изрази готовността на организацията да обсъди предложенията на всички неправителствени организации, обвързани със студентските проблеми.

До края деня се очаква делегатите на националната среща на НПСС да обсъдят нови искания на студентската организация и сроковете, които ще бъдат поставени пред институциите за изпълнението им.

Студентската организация обединява 51 студентски съвета в българските висши училища в страната.

В проектодекларация, която се очаква да бъде одобрена в събота от делегатите, се дава подкрепа на водената от организацията политика на мирни преговори с българските институции.

НПСС категорично се разграничава от Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове, и смята, че организираните от тях протести в центъра на София създават пред обществото погрешна представа за българската студентска общност.

Протестът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

доц. д-р Любима Йорд

преди 15 години

4 февруари 1997 г. ден паметен в българската историядоц. д-р Любима Йорданова, политолингвистНа 4. 02.2009 г. гражданите ще се съберат в 17 ч. пред паметника на Патриарх Евтимий със свещи, будилници и аларми на телефоните, за да отбележат 12 години от връщането на мандата от БСП. Събитието е квалифицирано като помен за демокрацията и официално пробуждане на гражданското общество.Затова ми се иска да припомня онзи 4.02.1997 г., втория ден от блокадата, която беше парализирала живота в България. Януарският граждански протест през 1997 г. И тогава мирно протестиращите граждани бяха бити затова, че са дръзнали да проявят гражданско съзнание и гражданско действие чрез мирен протест. Нощта на 10 срещу 11 януари остана в историята с побоя над мирно протестиращите. Полицията отново беше хвърлена срещу гражданите. Както на 14.01.2009 г. Историята се повтаря. Януари се очерта като черен месец за политиката на Българската социалистическа партия.Ето част от анализите ми тогава. На 4-ти февруари цялото пространство от НДК до Съдебната палата беше препълнено с хора тротоарите и платното на улицата. Всички чакаха да тръгне шествието на Обединените демократични сили от НДК. Друго множество се беше събрало около храм-паметника Св.Александър Невски, където се провеждаше митингът след всекидневното шествие.Колорит в Протеста внасяше творческата инвенция на студентите, нарисуваният часовник, който звъни в два часа на 11.01.1997 г., за да не бъде забравено насилието на българските граждани. Многобройни бяха символичните погребения на БСП, последното от които, осъществено от студентите на Геолого-географския факултет в двора на Софийския университет на 5.02.1997 г.,конкурсът Мис и Мистър Протест, многобройните имитации на Буратино с дългия нос, които визират политика Жорж Ганчев.Интелигентността на Протеста личеше в осмислянето на възгласите Съд! Съд! Агресия и антиагресия се вплитаха в едно. От една страна стоеше заплахата за бомба в Дарик-радио и пожеланието Приятно пътуване в ада, от друга лозунгът Ние сме с голи ръце, който студент демонстративно държеше срещу кордона полицаи. Лозунгът се появи след побоя над гражданите. Мирният протест изведе на улицата едно ново поколение млади хора, за чиято ценностна ориентация и гражданско поведение насилието са абсолютно неприемливи. Младежи на 20-25 години прозряха една истина, до която столетната комунистическа партия не беше успяла да достигне. И още нещо страхът, който на 10-ти януари преди обяд на живата верига около Парламента все още беше сграбчил хората. Цитирам реплика на жена, отправена към мене: Да не сте провокаторка, че ни писна от тях. Още същата нощ проявеното насилие от страна на управляващите като че ли събуди и смелостта и противодействието на хората, шествията на ОДС станаха по-многобройни, за да се стигне до шествието на 4-ти февруари, когато платното и тротоарите на бул. Витоша не можеха да поберат множеството.И още нещо изчерпаното тър

189

доц. д-р Любима Йорд

преди 15 години

АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, АЗ СЪМ ГРАЖДАНИНЯнуарският мирен протест на българските граждани през 2009 г. действително може да се определи като първото събуждане на гражданското ни самосъзнание от 12 години насам. Той откроява качествено нов период в най-новата ни история. В обществото ни се появи и затвърди потребността от нов обществен договор между управляващи и управлявани. Гражданското общество набра сили и заяви решително присъствието си в държавата и готовността си да действа като коректив на властта.Инициативата България е наша след протеститеМладите хора от Инициативата обявяват програмата си за нов обществен договор, който ще изискат да бъде подписан от всички политически партии в България. Тя е кратка, но съдържателна и включва:. Правова държава, в която законите важат за всички.. Пряко участие на гражданите в управлението и промяна на избирателната система:Референдуми, инициирани от граждани с нисък праг за свикването от гражданите;Гражданска законодателна инициатива.Пропорционална избирателна система с преференциален вот без праг на преференциите.. Гаранции за свободата на словото, личната свобода и неприкосновеност.V. Опазване на природата и въвеждане на принципите за устойчиво развитие.V. Реална евроинтеграция в България.Продължават работата си хората, които работят за интересите на всички българи: коалиция За да остане природа, студентите от СРОКСОС, Електронна граница и др. Инициативата е отворена за граждани и контактът на e-mail: bulgariaenasha***gmail.com.Гражданското обществоАко погледнем Речник за политика на Холтман на издателство Олденбург Мюнхен/ Виена, ще видим как се дефинира понятието гражданско общество. Съвременната му употреба се разпростира най-вече между взаимните отношения между държавата и обществото, чиито различни интереси се признават за легитимни и опосредствани чрез държавата. За източноевропейските страни след разпадането на социалистическото господство изграждането му се смята за политическа цел, която в течение на трансформация на системата се насочва към изграждане на демокрация от западен тип. Основни белези на гражданското общество между другото са: многопартийност, отказ от насилие, правова държава, децентрализирана публичност, гарантиране на основните демократични права.Януарският протест на българските граждани показа, че от посочените белези у нас функционира само многопартийността. Трябва да се работи върху отказа от насилие за разправа със законно протестиращите граждани, за изграждане на правова държава, за изграждане на децентрализирана публичност, част от която е тази инициатива на младите българи, гарантиране на основните демократични права, ясно представени в Европейските правни разпоредби и други документи на световната демократична общност.Стъпки в бъдещетоБих искала да набележа следващите стъпки, така, както аз ги виждам от перспективата на моя статус на човек, живял в двете исторически епохи и с информация за

188

Hahaha

преди 15 години

Абе хорица , стиа с тия измислени протести бре братче . Какво искате бре ? Студентчетата , налягайте си парцалките дрипави , защото вие *** издръжате всички нелегални заведения в Студентски град.Не аз ходя да правя *** като колежките ви , и да се друсам като момчетата . Ае трайте , че сте ми смешни балъци ...

fallback