"Изправени сме пред сериозна газова криза, в която България е жертва на конфликта между Русия и Украйна".

Това обяви премиерът Сергей Станишев на нарочна пресконференция в Министерския съвет, след като преди това свика спешно заседание на министрите.

На 5 януари доставките на газ към България са били 6 млн. и 200 хил. куб. метра, 4,3 млн. са станали след 23 часа, а рано тази сутрин изцяло са прекратени, поясни премиерът.

Около 12 млн. куб. м е нормалното потребление у нас на ден.

Запасите в газовото ни хранилище в Чирен са 570 млн. куб. метра.

"4,5 млн. куб м можем да осигурим на денонощие, което означава една трета от нормалното потребление", каза премиерът и допълни, че приоритет ще бъдат обществените заведения – болници, училища и домакинства.

"Подкрепяме проекти като "Южен поток" и "Набуко", защото те засягат диверсификацията, за момента обаче сме изцяло зависими от доставките на газ от Русия.

Никога не е правено предупреждение към България от никого за спиране на доставките на газ, това просто се случи тази нощ", призна Станишев.

България вече е информирала Еврокомисията за газовата криза на Балканите.

И президентът Георги Първанов сподели мнението на премиера за газовата криза, като подчерта, че се очертава България да бъде една от най-засегнатите държави в конфликта между Русия и Украйна.

"Необходимо е да мобилизираме всички вътрешни резерви и там където е възможно да се премине на мазут", допълни още държавният глава.

Президентът предложи в тази кризисна ситуация да се пусне отново трети блок на АЕЦ "Козлодуй", което може да стане за около месец, но според него до тогава ситуацията може да се нормализира.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase