Престъпление с голяма обществена вреда е атаката към сайта за регистриране онлайн в детските градини в София. Това каза Цветан Алексиев, изпълнителен директор на “Сирма Груп” АД, които по договор с общината трябва да изградят информационна система, част от която е и сайтът за детските градини.

Няма пробив в сигурността по време на кандидатстването. Данните на децата и родителите са ненакърнени, каза Алексиев. Потребителите обаче не са били обслужени в желаното от тях време, защото зложелатели са атакували сайта, като в първите часове от старта само 7% от трафика към системата е бил от легитимни потребители. Много родители са помолили свои познати също да регистрират децата им, което е предизвикало лавинообразен ефект, посочи Алексиев.

Системата е можела да регистрира 2000 легитимни потребители в час, а за шестте часа работа от 9 до 15 часа на 4 февруари са били регистрирани 16 000 потребители, като някои от тях се дублират. От фирмата казаха, че ще предоставят данните на хората, които са саботирали работата на сайта, на правозащитните органи. Атаките са били 114 363 на брой. Към сайта са били зададени 879 въпроса от родители, като на 652 от тях вече е отговорено по мейл.

От фирмата призоваха родителите да задават своите въпроси на сайта и казаха, че до 48 часа ще отговорят на всяко запитване. Много потребители са се регистрирали повторно и така са изтрили първоначалната си регистрация.

От фирмата казаха, че до 12 февруари ще бъде уточнен броят на всички кандидатствали, като никой няма да загуби своето кандидатстване и своя ред в списъка на регистрираните.

Сключенията договор между "Сирма груп" и общината е за информационна система на стойност 320 000 лева. Сайтът, който е част от нея, струва 35 000 лева. От фирмата смятат решението за създаването на сайта като отлична и навременна управленска постъпка и смятат, че тя ще спести много нерви на родителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase