Кадафи и Саркози подписаха договор за сътрудничество ден след освобождаването на медиците. Франция обещала да оборудва болницата в Бенгази. Снимка: БГНЕС
fallback

Чехия, Катар и България са внесли средства в международния фонд за семействата на заразените със СПИН либийски деца, обявиха либийските власти, цитирани от Ройтерс.

Благодаря на Катар за ролята му в случая с българските медицински сестри. Европейските страни, включително България и Чешката република, допринесоха за фонда за заразените деца, съобщи либийският премиер Ал Багдади Али Ал Махмуди.

Франция обеща да оборудва болницата в Бенгази и да осигури обучен персонал за 5 години. Страната се съгласи също да обучи 50 либийски доктори, допълва Ал-Махмуди.

Международният фонд Бенгази вече изплати по 1 млн. долара на семействата на всяко заразено със СПИН дете след споразумение, което гарантира освобождаването на българските медицинки сестри и палестинския лекар, прекарали повече от 8 години в затвор в Либия.

Парите идват от заем от 460 млн. долара, които ще бъдат възстановени от дарения от донори, обявиха от фонда Бенгази.

Европейският съюз от своя страна увери, че отношенията с Либия ще бъдат подобрени в замяна на свободата на медиците. Фондът ще финансира също така лечението на децата и подобряването на либийската здравна система. От фонда обявиха, че имат обещани 477 млн. долара от 31 различни източника.

България, която е една от страните-учредители на Международния фонд "Бенгази", се е ангажирала още при създаването му, че ще има свой принос за осъществяване на неговите цели - техническа помощ за оборудване и модернизация на болницата в Бенгази, осигуряване на условия за лечение на либийските деца и изграждане в Либия на капацитет за борба със СПИН.

Това каза говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев в коментар на новината. 

Цанчев припомни българската позиция, изразена през миналата седмица от премиера Сергей Станишев и от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, че опрощаването на либийския дълг към България е една от възможните форми за българския принос към международния фонд "Бенгази".

До този момент обаче решение за опрощаване на дълга не е взето и България не е превеждала средства във фонда, каза той.

Припомняме, че Франция и Либия подписаха споразумения в областта на отбраната, здравеопазването и имиграцията по време на официалното посещение на Никола Саркози в Триполи.

Френският президент се срещна с либийския лидер Муамар Кадафи ден, след като бяха освободени шесте български медицински сестри и палестинския лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

преди 16 години

АБЕ СЕЛЯНИ..КАКВО ВИ ПУКА ЗА ТЕЗИ МАЙМУНСКИ РОЖБИ..ДА ГИНАТ..БИЛИ УМРЕЛИ 59 ***..МНОГО ВАЖНО..КОГАТО ИЗМРАТ ВСИЧКИТЕ ЩЕ НАПРАВЯ КОРБАН..МИРИЗЛИВИ НАХАЛНИ ЛИБИЙСКИ ТВАРИ..САМО ВЪЗДУХА ХАБЯТ ..

18

**

преди 16 години

Към тия които говорят какви били сестрите! Абе вие *** ли сте?!?!?! какво значение има какви са!! едната оргии с мъжа си, другата детето си да трови!!! не ви се отваряха устите докато бяха в затвора, а сега злобеете! засрамете се! Каквито и да са в реалния живот, те бяха ЗАТВОРНИЦИ за които страната трябваше да се погрижи, и то определено доста по-рано!свидят ви се доларите, дадени на либия? ами то не е ясно какво, как и от кого е дадено! ама пак ви се досвидяха! противни български нрави! отвращавам се от помията, която изспивате по форумите!

17

европеец

преди 16 години

На каква загуба си, ти драги 16?! Злобата и безпочвените обвинения срещу този и онзи нямат край. Българинът от злоба ще се самоизяде!На кой от вас му бъркат в джоба? Що за глупости са това? Какви са тези инсинуации, че "обикновеният човек не може да си вземе направление?"Да не би да искате да кажете, че заради освобождаването на медицинските сестри се повишават цените в България?Когато установиха, че Вальо Топлото има авоари и сметки в чужди банки, не ревяхте тогава, че ви бъркат в джоба?Големи злобари пишат по форумите!Какво друго може да се очаква от нещастници, които палят безогледно горите, изоставят децата си, плюят по хора, които толкова години се мъчат да докажат нещо, което бе доказано по безспорен начин?!Че вие утре ще ги низгвернете като Инквизицията през "тъмните векове на невежество"?Засрамете се най-сетне!АКО ИМАТЕ СТОЙНОСТНИ КОМЕНТАРИ, КОИТО ДОПЪЛВАТ ИЛИ ТЕМАТА ИЛИ КРИТИКИ, (коеито не са отвратителни псувни и обиди), ВСЕКИ БИ ГИ ПРОЧЕЛ С УВАЖЕНИЕ!Ама да обвинявате някой, без дори да знаете в подробности за случая, да обвинявате хора, които са престояли в либийски затвор 9 години, това е вече МОРАЛНО ПАДЕНИЕ!Българинът за когото и да прочете, започва да се изказва като вседнайко, по най-мръснишки начин!ПРОТИВОПОСТАВЯТ СЕ НЕЩА, КОИТО НЯМАТ ВРЪЗКА ПОМЕЖДУ СИ!Ами нали всички сме ЗАГРИЖЕНИ ЗА ДЕЦАТА, тогава защо ревете срещу използването на либийския дълг за тяхното лекуване и за болници!И на тези, които не се интересуват особено, стана ясно, че отдавна този дълг е НЕСЪБИРАЕМ, обаче българинът непрекъснато се хваща на популистките обещания на някои господа, които са основните виновници и за този дълг и за това, българи да гният с години в чужди затвори.На тези, които смятат, че е много лесно да докажат НЕВИННОСТТА СИ в затвор като либийския и да преживеят почти девет години, предлагам, да ОПИТАТ и тогава май "друга песен" ще запеят!

fallback