Снимка БГНЕС

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на наредбата за информацията и документите в образованието и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване на електронните дневници към НЕИСПУО - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование от учебната 2025/26 г. Това беше публикувано на официалния сайт на МОН.

"Мотивите са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори. След премахване на спорните текстове Наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане", посочват на сайта.

По-рано днес директори и родители бяха меко казано изненадани от забраната, която МОН възнамеряваше да наложи върху ползването на електронни дневници в училищата от външни доставчици като "Школо", "АдминПлюс" и др.

Според предложени от ведомството промени в наредбата за документацията и информацията училищата могат да използват избрани от тях софтуерни продукти за водене на електронните дневници до края на учебната 2024/25 г., след което трябва да ползват единствено ресурсите на НЕИСПУО - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

Въпросната система заработи през януари 2022 г. В нея се съдържа цялата информация за образователната система - от броя на учениците в училища до отсъствията им, нормативите за учители и т.н. Информацията от е-дневниците, към които минаха всички училища, също отива към НЕИСПУО.

При въвеждането й от МОН поясниха, че системата позволява внедрените в нея електронни дневници вече да са безплатни за училищата, вместо да се плаща за външни доставчици за поддръжка на техните е-дневници. Имаше обаче право на избор кой е-дневник да се ползва - на НЕИСПУО, или например "Школо", докато с предложените поправки в наредбата тази възможност отпада от следващата учебна година.

Учители и директори многократно са се оплаквали от системата, която е тромава и често дава грешки. Критики около функционалностите й редовно има и около началото на учебната година, когато директорите трябва да подадат огромно количество информация.

Реакциите от родители и учители в социалните мрежи също не са особено позитивни.

НЕИСПУО бе разработена от консорциум "Национални системи", спечелил обществена поръчка за 5.5 млн. лв. Той е от пет фирми - "Контракс", "Сиела Норма", "Технически университет- София", "Дигитални и софтуерни решения" и "Админсофт", пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase