Снимки: Езикова школа "Престиж"

Таня Иванова е Академичен директор на Езикова школа "Престиж" повече от 20 години. Преподвател е и към катедрата по "Методика на чуждоезиковото обучение" в СУ "Климент Охридски". Автор на помагала по английски език за деца на издателство Pearson Longman. За нея работата с най-малките деца е не просто професия, а мисия и вдъхновение.

Езикова школа "Престиж" е основен партньор на събитието Day Off: School Time, организирано от Dnes.bg. То ще се проведе на 14 септември от 10 до 17 часа пред хипермаркет HIT MAX в столичния квартал "Младост".

Вие сте сред партньорите на Day Off: School Time. Какво ви провокира да се включите?

Хареса ни идеята да изпратим лятото и да посрещнем началото на новата учебна година по различен и забавен начин, а в същото време - и познавателен. Благодарим на екипа на Investor Media Group за възможността да се включим в това събитие и заедно с родители и деца да преживеем един хубав ден, изпълнен с игри и детски смях.

Много родители разчитат децата им да научат чужд език в училище. Какво в повече дава школа като вашата?

В "Престиж" използваме така наречената комуникативна методика. Водещо за нас е умението да се общува на езика, а не механично да се запаметяват граматични правила. Още от първите занятия най-малките ни курсисти, които са 5-6 годишни, се потапят в езика чрез интерактивни и игрови дейности. При нас интерактивността и комуникативният подход са водещи при всяка възрастова група, включително при възрастните. Освен това, отчитаме, че всеки има различен стил или начин на усвояване на новото, според доминиращия при него тип интелигентност - лингвистична, логико-математическа, визуално-пространствена, кинестетична... Това изисква индивидуален подход към всеки курсист. При големите класове в училище с по 30 деца, това е неприложимо. А в "Престиж" групите са от 10-12 курсисти. Не е без значение и обстановката, при нас тя е доста различна от стандартната училищна. Занятията са в модерно  оборудвани и комфортни помещения, които създават спокойна, позитивна и мотивираща учебна среда.

В каква възраст е най-добре едно дете да започне да изучава чужд език?

Няма възраст, в която да не може да се учи език. Но колкото по-рано, толкова по-добре. Съвременните изследвания доказват, че децата много по-лесно преодоляват психологическата бариера и усвояват чуждия език по естествен начин - чрез извършване на своите любими дейности и игри.

Доказано е, че изучаването на чужд език от ранна възраст води до много по-голяма вероятност в бъдеще да се говори без акцент, доближавайки се до произношението на така наречените носители на езика. В "Престиж" обучението по английски език започва от 5-годишна възраст.

Разкажете повече за вашите летни програми и лагери? С какво те мотивират един ученик да учи и през ваканцията?

Наистина е важно изучаването на чуждия език да не спира през лятото, особено при такава дълга ваканция. Една от най-предпочитаните форми при нас е целодневният Летен клуб за деца от предучилищна и начална училищна възраст. Наред с увлекателните езикови занимания най-малките ни възпитаници спортуват, творят, пътешестват. Всеки ден е посветен на различна тема и отваря за децата нови врати към света на английския. От тази година стартирахме интересната програма и за учениците от 4-6 клас - „Escape the classroom“. Целта е децата да „избягат“ от стандартните уроци и да практикуват езика, докато играят любими бордни игри, решават логически задачи и преодоляват спортни предизвикателства. Освен това, всяко лято правим разнообразни езикови лагери някъде - Adventure Tour с екстремни приключения в планината, езикова ваканция във ферма, англоезични лагери в Гърция...

Вашите курсове се водят според нивото, как един желаещ може да го определи и как вие помагате?

Ние предлагаме два начина за определяне на нивото - онлайн и на хартия, на място във всеки един от офисите ни. Предвид възрастовите особености, нивото на най-малките ученици от предучилищна и начална училищна възраст може да се определи само присъствено. Всеки работен ден от 16.00 до 19.00 часа, както и в събота от 10.00 до 13.00 часа наши преподаватели с опит в оценяването могат безплатно да определят нивото на всеки желаещ по немски или английски език за цялата палитра от курсове и нива, които Езикова школа "Престиж" предлага. Аз лично препоръчвам присъствена форма на определяне на нивото, тъй като на място, "на живо", по-естествено и без притеснение се провежда устната част от тестуването. В който и да е от нашите офиси ще получите професионален съвет и подкрепа от нашитe колеги.

Предлагате обучение онлайн и с физическо присъствие. Какви са вашите наблюдения, кой курс е по-ефективен?

Да, предлагаме онлайн и присъствени курсове за възрастни. Разбираме, че в нашето динамично ежедневие много от работещите курсисти не могат да присъстват физически на курс по установен график. За тях дистанционната форма е много удобна. Нашият екип прави така, че и тя да бъде така ефективна и работеща, както присъствената. За малки деца и ученици, обаче, предвид възрастовите особености и специфичните подходи, които се прилагат, само онлайн форма не е удачно решение. Много по-пълноценно е обучението в реална учебна среда. Затова за тях предлагаме само присъствени курсове.

Започва новата учебна година, какво бихте посъветвали желаещите да научат или усъвършенстват езика си?

Това, което искам да посъветвам всеки, който желае да учи чужд език, е да не отлага. Повярвайте, няма човек, който да не може да научи език, независимо от възрастта, образованието, личностните характеристики. А когато се прилага индивидуален подход и фокусът е личният напредък на всеки курсист, когато целенасочено се градят комуникативни умения за използване на езика в реална среда, в реални ситуации, няма как да не дойдат резултатте. Тук искам да вметна, че Езикова школа "Престиж" е единствена у нас, която дава на своите курсисти официална ГАРАНЦИЯ за успешен резултат. Просто защото с годините сме доказали и сме убедени в качеството на нашата работа.

Повече информация за Day Off: School Time може да откриете на Investor Media PRO.

Основни партньори на Day Off: School Time са: Елана Фонд Мениджмънт, International Asset Bank.

Партньори на Day Off: School Time са: Britanica, Столето, British Council.

В партньорство с: Хипермаркети HIT MAX, Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Apteka.puls.bg.

Събитието се организира с подкрепата на: Max International, Valentis, NEXT LEVEL, Florina, Therasal, FREETUSS, Здравословен Център и абонаментни менюта - Vita Rama, Centrum, Academy PRO, Дентална клиника „Диамед“ Младост, Витамини за деца Марсианци, Детски учебен и арт център “OreHHerO”, Езикова школа „Престиж“, Верига зоомагазини и клиники „Zoo Center”, Бусинска Сръчкотилница, “Къмпинг Градина”, Хотел „Мальовица“, DEVIN, J Point Group и Photocorner.bg.

Институционални партньори на събитието са: BESCO, Музейко.

Медийни партньори на Day Off: School Time са: Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, сп. „Жената днес”, “София играе”, Mama Mia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase