Снимка: архив, БГНЕС

"Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него" - по този цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов разсъждаваха седмокласниците днес на 25-ия въпрос от изпита за националното външно оценяване по български език и литература. От тях се изискваше с три-четири изречения да напишат какво внушават думите от пета глава на творбата, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова, съобщиха по-рано за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища. Текстът е създаден специално за националното външно оценяване.

Тестът и верните отговори към него може да се видят тук.

Очакваше се 59 424 седмокласници да се явят днес на националното външно оценяване по български език и литература.

При изтеглянето тази сутрин на вариант 1 за изпита служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. "Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата", обясни Лазарова.

Тя отбеляза, че "националното външно оценяване в седми клас участва като елемент в балообразуването за прием в следващо учебно заведение от осми клас".

Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. "В седемдневен срок родителите подават заявления със съответните документи в Регионалните управления на образованието (РУО). В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, каза заместник-министър Емилия Лазарова.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

На 21 юни ще се състои националното външно оценяване по математика в края на седми клас, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase