Снимка: БГНЕС

Училището свърши и дългата ваканция вече започна. Основния въпрос, който родители си задават, е какво ще прави детето през работните дни. Дали то ще бъде изпратено при баба и дядо, или ще посещава занималня, летни лагери, зелени училища. Вариантите са много, но те са в зависимост и от това колко пари са склонни да отделят родителите месечно.

Бърза справка в интернет показва, че частните занимални в София обикновено излизат около хиляда лева месечно и то в най-добрият случай, ако цената включва храна. Таксите зависят и от локацията. Храната може да се доплати и варира между 7 и 30 лева на ден. Таксата обикновено скача драстично, ако желаем децето да изучава езици, да има спортни дейности на открито. Някои от частните занимални предлагат и така популярната в последно време солна стая.

В зависимост от амбициите и възможностите на родителите, децата могат да се обучават допълнително по програмиране, роботика, плуване или конна езда, което оскъпява таксата с около 300 лв. за занимание. Сумирано по този начин излиза, трябва да приготвим над 1500 лв. месечно, пише още в-к “Труд”.

По-бюджетните занимални обикновено са в крайните квартали. Таксите там са наполовина, отново без включена храна. Работното време на занималните обикновено е до 18 ч. и всяко закъснение да вземете детето обичайно се доплаща. Полудневната грижа спестява от цената само стотина лева. Все пак се правят и отстъпки, макар и минимални за ранни аписвания или ако имаме още едно дете, което ще посещава занималнята.

Предлагат се и детегледачки, чието заплащане стартира от 10 лв. на час. Наемането на жена за грижи за детето през лятната ваканция, струва минимум 2 хиляди лв. месечно. Детегледачки претендират и за заплати от 3 хиляди и се аргументират, че работата е отговорната. Практиката сочи, че родителите осигуряват летните занимания основно за деца до 4-ти клас. След това ги оставят сами вкъщи, да излизат и да се срещат с приятели. Законът за закрила на детето изисква то да бъде под надзора на възрастен до навършване на 12 години.

И не на последно място - Столична община предлага безплатна лятна занималня, но капацитетът ѝ е почти запълнен. Тя е към Центъра за изкуства, култура и образование. Заниманията на малчуганите стартират тази седмица и ще продължат до началото на юли. До момента са подадени над 140 заявления. От центъра заявиха, че броят на групите е раздут с около 10 отгоре, за да вземат повече малчугани.

Към момента филиалите “Бели Брези” и “Лозенец” са приели по около 85 деца, а подадените заявления са общо за над 250 желаещи. Приоритетно или над 98% от записаните са ученици, които през годината са посещавали дейности към центъра. Няма никакъв шанс дете, което заявява сега желание да се включи, да се добере до място там, уточниха от центъра. Отделно, кандидатстването е било до 10 май.

Летният лагер и дейностите през годината се финансират изцяло от държавата през Столичната община. Въпреки това родителите плащат по 40 лв. седмично под формата на дарение за консумативи и пособия. Това прави по 8 лв. на ден или близо 200 лв. за целия период на лагера, показа още справка.

Напълно безплатно обаче е посещението на спортни и занимателни дейности, организирани от Център за подкрепа на личностното развитие по програма “Ваканция” на Общината. Тя се провежда във всички райони на София, а графикът е публикувана в общинския сайт. Заниманията обаче не са целодневни, а почасови.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase