Снимка: Bulgaria ON AIR

След като се появи информация, че МОН предлага матурите да се провеждат онлайн, училищният директор Диян Стаматив каза, че тази идея не е от скоро. Крачката към онлайн матури не може да стане изведнъж, а трябва да има еволюционен преход. Стаматов споделя, че идеята трябва да се реализир пилотно, за да може да се изчистят грешките.

"Това може да се случи или 2026 г., или 2027 г. Такова изпитване в момента има за учениците, които се явяват на различни изпити по чужди езици извън страната", коментира председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в "България сутрин".

Стаматов смята, че онлайн матурата може да има и положителни свойства - тя ще провери и дигиталните умения на учениците.

"Няма да провери компютърът изпита, защото в него винаги има отворени въпроси. По-скоро всеки един подрастващ живее с технологиите и те могат да дадат реална представа за неговата подготовка - както дигитална, така и по предмета. Това няма да се случи толкова скоро. За да се приложи, е необходимо всички ресурси в страната да са еднакви. Всички училища да имат едни и същи устройства. От 1 до 4 клас със сигурност всеки научава своята клавиатура. Затова устройствата трябва да са еднакви. Това, което трябва да се направи, е да се олекоти всичко, а не да се мисли в посока на по-трудно", допълни Стаматов за Bulgaria ON AIR.

"По всички предварителни данни от проверката на държавните зрелостни изпити ще има по-високи резултати, което е добре. За жалост, имаме изоставане в национален формат, поради което и резултатите са ниски. Това се дължи на липсата на сериозна политическа воля и тя е в резултат на националното зацикляне изобщо, което намира своето отражение в образованието", посочи гостът.

Стаматов говори и за STEM кабинети, каквито няма в много от училищата, но ще бъдат направени.

"Учебниците в момента са безплатни, но това са учебниците от 2016 г. с една лека актуализация. Дигитализацията по отношение на STEM изостава. Има само в 280 училища сключени договори за реализиране на такива. Имаме сериозни дефицити в детските градини. Имаме дефицит и на медицински сестри в детските градини. Те са много възрастни - на 70-75 г.", алармира гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase