Снимка: Bulgaria ON AIR

Съвременните иновативни специалности са интердисциплинарни, но не само, при нас се изграждат в тясно взаимодействие с бизнеса. Това каза ректорът на ТУ-София проф. дн инж. Иван Кралов в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024".

Бизнесът участва още в процеса на създаване на учебните планове и програми, а след това и в самия образователен процес - практики, стажове, подчерта той.

"Това дава резултати. Бизнесът осъзнава, че не може образованието да стане без неговото участие. За да може младите специалисти да са адекватни, участието на бизнеса е необходимо още от процеса на създаване и обучение в инженерните специалности", категоричен е проф. Кралов.

Техническият университет в София за поредна година е водещ в 6 професионални направления, сред които "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика".

"За седма поредна година сме на първо място в рейтинговите класации по тези системи. Това не означава, че трябва да се задоволим с постигнатото, напротив. Има няколко специалности, които са нови и иновативни. От тази година пускаме "Аерокосмическо инженерство", замислили сме още няколко. Те позволяват младите специалисти да имат широка базова подготовка с най-съвременните технологии. Всичко това привлича младите", коментира още ректорът на висшето заведение.

Проф. Кралов посочи, че финансирането на висшето образование е недостатъчно от страна на държавните университети.

"ТУ в София е най-големият университет в страната и има годишен бюджет за наука около 1,2 млн. лв. Аналогичен бюджет на първия университет в Германия - надхвърля 1 млрд. евро. При нас успяваме чрез работа по проекти да осигурим допълнително финансиране", обясни проф. Кралов.

Голяма част от студентите на ТУ-София остават да работят в България, стана ясно от думите му.

"Голяма част от тях работят по специалността си. Има тенденция през последните години на завръщане на студенти от чужбина, които се реализират в България", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase