Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Националната агенция за приходите.

За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 37,32 лв. месечно.  

Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите - ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване.

В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец № 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от НАП.  

При допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса.

За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи чрез електронната услуга Здравноосигурителен калкулатор, която е със свободен достъп в Е-портала на НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Колкото и да злобеят

преди 3 седмици

някои срещу абитуриентите, не може да се отрече едно нещо - щом са си направили труда да завършат средно образование, значи имат намерение да се развиват и занапред и което е най-важното - дипломата за средно им е нужна, за да продължат ДА УЧАТ или ДА РАБОТЯТ. Държавата може да им опрости няколко месеца до есента и да не им взима здравни осигуровки или да им внася такива от държавната хазна. Предпочитам с мои пари да осигуряват абитуриент(ка), вместо да хрантутят лентяи от екзотичните махали!

35

Анонимен

преди 3 седмици

Няколкостотин хиляди здрави и прави лежат от кълкана кълка и не правят друго освен деца, които са на издръжка на всички нас, данъкоплатците. Създателите им си живуркат безпроблемно от деЦки надбавки и соц.помощи и не плащат нито данъци, нито осигуровки, но все са с предимство навсякъде, включително пред лекарските кабинети и ако нещо в здравното обслужване не им хареса, пердашат докторите! Но държавата дундурка тях, а дере хлапетиите, които още не са намерили мястото си в живота.

34

Нищо няма да й стане

преди 3 седмици

на държавата, ако направи жест спрямо хлапетата,които завършват средно образование. Нека им внася осигуровки от хазната поне до месец септември. Който не влиза да учи във ВУЗ дотогава ще има възможност да си намери работа, ако не е решил да живее на чужда издръжка и някой друг да му внася осигуровките. Неприемливо е да натрапваш грижата да се самоосигурява онзи, който държи приемни изпити или се ориентира да търси работа. Все пак, не всеки има родители зад гърба си и не всички родители са читави

fallback