Какво е качеството на българското образование и защо това, което излиза като знания, след като учениците завършат училище, не е това, което очакваме?

Преди няколко месеца дългогодишният университетски преподавател проф. Атанас Семов написа отворено писмо до министъра на образованието, но ефект засега няма.

"От моето обръщение към министъра на образованието минаха почти 6 месеца и нищо не последва. Министърът каза, че това изисква много време, много сериозни мерки и обществен натиск. Без обществен натиск в нашата привидна демокрация нищо не може да се постигне. Хиляди отзиви имах от учители и всякакви хора от цялата страна и те питат "Какво трябва да направим?". Това, което на първо място трябва да направим, е медийна нетърпимост, изразяваща се най-вече в медийна чувствителност към този проблем, защото проблемът е огромен. Това е безусловно един от трите най-големи проблема на България, пряко свързан с другите два - с демографската катастрофа и с икономическото изоставане, които се дължат на разсипаното ни средно образование, от което зависи качеството и на висшето образование", каза проф. Атанас Семов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Според него Министерството нарушава закона за предучилищното и училищното образование, защото този закон поставя като една от основните си цели съхраняване на историческата памет и националната идентичност.

"Учебните програми, по които се осъществява обучението в училище и по които се пишат учебниците, нарушават това изискване на закона. Лишават българчетата от усещане за корен, минало, национална свяст и идентичност," каза проф. Семов и даде пример с учебниците по родинознание за първи и втори клас, където нито веднъж не се споменава думата "родина".

"Думата "робство" не се споменава в учебниците по история и това не е най-големият проблем. Строго научно онзи 5-вековен период не е робство, това е владичество, което може да бъде окачествявано като деспотия или тирания. Робът е вещ, българинът по време на турската власт не е вещ. Но е страшно, че тази дума (б.р. - робство) е изчистена от учебниците и читанките по литература. В литературното творчество на нашите колоси по онова време, начело с Христо Ботев, тази дума присъства като инструмент за събуждане на националната непримиримост," допълни гостът.

Проф. Семов смята, че това е съзнателно прокарвана над три десетилетия политика, осъществявана от 2-3 партии и 2-3 фондации през Министерството на образованието.

На въпроса на Милена Милотинова защо е така, той отговори, че, преносно казано, там в последните 25 години вилнее башибозук и резултатът е Баташко клане на историческата памет в българските учебници и в българското средно училище.

"Безродният народ е рая, а раята лесно се управлява и лесно можеш да ѝ сложиш прост овчар за водач", заяви проф. Семов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase