Снимка: БГНЕС

"Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ.
Университетите обаче заплашват да бламират новата учебна година, ако в следващия парламент политиците не поставят акцент върху висшето образование. Това стана ясно след извънредно заседание на Съвета на ректорите в петък- 17.05.

След среща, в която участваха служебният премиер и министърът на финансите, пък беше анансирано, че протестите, организирани от синдикатите във висшите училища, се отлагат. Въпреки това, протест ще се проведе. Съветът на ректорите изпрати позиция, в която се казва, че университети ще затворят врати днес.
Проф. Тони Спасов, зам.- ректор по научноизследователската дейност в СУ, посочи пред БНР, че системата започва да страда от хронично недофинансиране.

"Заплатата на професор в университета е 2110 лева, на доцент е около 2000, 1900 - на главен асистент и малко над 1800 - на асистент. Съчетаването на научна и учебна дейност прави тежка натоваренноста на преподавателите в университетите. 

Подкрепяме протеста. Той е не само за повишаване на заплатите, но и за изпълнение на Закона за висше образование. Основният проблем остава устойчивото финансиране на университетите. Този протест цели да се получи един ангажимент от политиците.

Не е обсъждано затваряне на Софийския университет. Имаме готовност да развием протеста. Учебните занятия се провеждат нормално, както и научната и проектната дейност. Не сме в конфликт с правителството по никакъв начин", каза той.

Проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат Висше образование към КНСБ, обясни в предаването "Преди всички", че се остава в протестна готовност до 30 юни.

Тя обясни, че не може да коментира позицията на Съвета на ректорите.

"Ние ги каним на наши действия, те на техни не са ни поканили.Динамиката е голяма. Синдикатът действа. За нас са важини фактите. Резултатите от преговорите са положителни на този етап", обясни проф. Вълчева.

Тя посочи, че синдикатите не са информирани кои висши учебни заведения няма да отворят врати днес.

Проф. Вълчева смята, че проблемите ще бъдат решени до 30 юни.

"Има няколко подписани споразумения, както и уверенията на министъра на финансите и на министъра на образованието.

Всички промени минават през финансиране. Политиките за всяко висше училище са разписани в договор за управление", каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase