Снимка БГНЕС, архив

Йоан е български гражданин, живее в Швеция и иска да учи в България, обаче не му позволяват. Причината - иска да учи като чужд гражданин, но е запазил българското си поданство. Въпреки че е кандидатствал у нас и е изкарал висок резултат, той няма възможност да учи тук, предаде Нова тв.

Йоан Попоски е внук на българин от Северна Македония, който е бил преследван в миналото заради своето самосъзнание. Йоан обаче живее с родителите си в Швеция и никога не е посещавал българско училище, родителите му са му преподавали български език у дома През 1993 г. у нас е прието постановление на МС, което дава възможност на чужди граждани с български произход да станат студенти в български университети  по една по-различна процедура.

„Преди да подадем документи, проверихме дали според закона за висшето образование Йоан отговаря на изискванията спрямо българите в чужбина. И проверихме изискванията спрямо 103-то постановление от 1993 г.”, каза Паун Трайче Попоски, бащата на Йоан. Момчето се явява на изпит и изкарва резултат, който позволява да бъде приет.

От Изпълнителната агенция за българите в чужбина обаче са отказали да му издадат удостоверение за български произход в последния ден с обяснението: „Той е роден български гражданин от майка българка, но няма български произход". За да има български произход, от Агенцията твърдят, че трябва да е роден извън България или да бъде с придобито гражданство”, посочи бащата.

„Заедно подадохме заявлението за кандидатстване, след като проверихме, че той има право по това постановление за българи в чужбина. Съответно бяхме допуснати да направим регистрацията и до изпитите. Той кандидатства за специалност "Медицина”, разказа Боряна Попоски, майката на Йоан.

Райна Манджукова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина твърди, че никой не е оспорвал българския произход на Йоан, нито на родителите му, но буквата на закона повелява в неговия случай той да се яви на редовен изпит с българите, които живеят и учат у нас, а не по въпросното постановление. "Най-големият проблем в случая е че той изобщо е бил допуснат до изпити, въпреки че Агенцията не е потвърдила. Това най-вероятно е грешка на МОН", смята Манджукова.

Според нея трябва да се промени това постановление, за да могат младежи като Йоан да учат в българските университети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase