Снимка БГНЕС

Вандали надраскаха с грозни графити фасадата на прясно ремонтираната 9-а френска гимназия “Алфонс дьо Ламартин” в столицата.

С близо 5,7 млн. лв. сградата бе изцяло санирана, а от септември училището вече има два нови корпуса. В единия се направи физкултурна зала, а в другия - девет учебни стаи и три много модерни амфитеатрални кабинета по природни науки с подходящи условия за лабораторни изследвания.

Половин година след дълго чаканата придобивка вандали опропастиха ремонта.Най-напред се появили драсканиците до светофара срещу Първа градска болница - преди около 2 месеца. След това и 3 сърца в нишата, където е входът за бомбоубежището, разказва за “24 часа” директорката Емилия Богданова.

От гимназията не знаят кой е рисувал, защото точно там няма камери.

“Новата сграда на френската гимназия е по европейския проект “Региони в растеж”. Тя е в гаранционен срок за 5 години. Не мога да правя нищо по нея, в противен случай, ако се яви дефект, няма да имаме право на рекламация”, обясни директорката.

От “Гражданска защита” пък не разрешават на училището да сложи решетка, за да реши друг проблем - там са се заселили двама клошари, мъж и жена. След като от гимназията почистят, те отново се връщали вечер. За да се спасят от нежеланите гости, от училището се обърнали за съдействие към Столичния инспекторат и към Първо РПУ. От район “Средец” изпратили представители на социалните служби, които са проверили на място, но разрешение на проблема все още няма.

През пролетта Столичната община прие нови правила, за да се справи с драсканиците по фасадите в града. Те се въведоха по предложение на шефа на СОС Георги Георгиев. Една от мерките е глоба от 100 до 2000 лева за всеки, който драска, пише или рисува по фасади, огради, храмове, паметници и др.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase