Снимка: БГНЕС

Седмокласниците, които се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература, са писали преразказ върху творбата "Талисманът" на Красимир Бачков, съобщиха за БТА ученици от столични училища, излизайки от изпита днес.

По вариант 1 пишат седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 10:00 часа. Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Тя каза, че днес се провежда националното външно оценяване по български език и литература в седми и в десети клас, като малко над 110 000 са тези ученици, които се явяват на изпит.

Тестът по БЕЛ за седми клас включва 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени - избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Десетокласници, които също днес се явиха на националното външно оценяване по БЕЛ, споделиха, че е трябвало да пишат по "Дърво без корен" на Николай Хайтов.

Равнището на компетентностите по български език и литература в края на първия гимназиален етап се проверява писмено чрез тест с общо 23 задачи. Националното външно оценяване в десети клас включва 14 въпроса с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаването на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът в десети клас продължава 90 минути - два слети учебни часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase