Снимка: БГНЕС
Софийският университет "Св. Климент Охридски" няма да се съгласи със закриването на неговата университетска болница "Лозенец", основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности, предаде БГНЕС.
 
С протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ "Лозенец" чрез вливане в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". За тази цел с т. 1 от протокола министърът прекратява МБАЛ "Лозенец".
 
От най-старото ни висше учебно заведение подчертават, че болница "Лозенец" от години не е правителствена болница, както упорито я нарича здравния министър. СУ обвинява Кацаров в манипулативни внушения, криейки се зад грижата за болните деца.
 
"В медийните си изяви министърът упорито нарича МБАЛ "Лозенец“ "Правителствена болница", каквато дружеството от години не е, и се опитва да си играе с емоциите на хората, наричайки болните деца "дечицата", но зад тези манипулативни внушения се крие не искрена загриженост за здравето на децата, а целта е унищожаването на работеща болница, изграждана с години", се казва в позицията.
Още по темата
От университета също така остро поставят въпроса и за бъдещето на пациентите, които получават помощ в "Лозенец":
 
"МБАЛ „Лозенец“ предоставя специализирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени граждани срещу направление за съответния специалист. Много граждани са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия лекар към МБАЛ „Лозенец“. Какво ще стане с всички тези пациенти?"
 
СУ подчертава, че превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невъзможно и за това има много аргументи.
 
С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели. При преобразуването на болница „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово определения академичен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.
 
"Дори многопрофилният характер на болницата да се запази, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма как да продължи да функционира като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, тъй като студентите не могат да усвоят необходимите знания в болница, специализирана единствено в лечение на деца. Същото важи за обучението на медицинските специалисти, провеждано в МБАЛ „Лозенец“, и за научните изследвания на лекарите-преподаватели", се казва в позицията на университета.
 
Прекратяването на МБАЛ „Лозенец“, последствията за Медицинския факултет и ответните действия на Софийския университет ще бъдат обсъдени на заседанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 г..
 
"При предишното посегателство преди три години срещу учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет обяви протестна готовност, но разумът у управляващите надделя, преди да се стигне до ефективен протест. Трябва ли всеки път да стигаме до сблъсък, за да спрем необмислените атаки и лобизма?", припомнят още от СУ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase