Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че от здравното министерство ще внесат проект на постановление в Министерски съвет за закупуване на щадящи тестове на децата.

Така държавата трябва да отпусне 13 млн. лева за закупуването на тези тестове, при които пробовземането се случва чрез слюнка.

Oще по темата
“Желанието ни е да осигурим поне за месец напред тестове за всички деца в страната”, посочи Кацаров, като уточни, че все пак само децата в определени области на страната са в дистанционна форма на обучение.

“Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училище”, посочи Кацаров и добави: “Ако видим, че е създадена добра организация и този механизъм работи добре, продължаваме и с учениците от горните класове”.

Кацаров посочи, че ако МЗ, учителите и организациите на родителите успеят да организират този процес ще може да се възстанови присъственото обучение, без да се увеличава риска от заразяване.

Образователният министър Николай Денков обяви от своя страна, че най-голямата трудност в това е сблъсъкът на две различни обществени мнения.

"Имаме нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове. Имаме нужда от подкрепа от страна на учителите, че няма нужда от действия, които подриват дейността на образователната система да си върши работата", каза още просветният министър.

Министър Денков посочи, че тестването трябва да се прави два пъти седмично. Ако родители са против това, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

По думите на Денков за учителите по същество ще се изисква зелен  сертификат и ако нямат, те ще бъдат тествани със стандартните тестове 2 пъти в седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

220

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен16 детето ти е в карантина щото сте психясали от новините. Ковид вирусите предизвикват настинки, всичко друго е медийна измама.

219

Анонимен

преди 2 години

Защо ще се харчат пари за тестове това е пълна глупост? Децата имат имунитет оставете ги да учат! Няма да се учудя ако в новите учебници изчезне думата имунитет и има само ваксини до пукясване.

218

P. Paдeф

преди 2 години

Ще тествам учениците до като родителите им не клекнат за "ваксинките", а вече обмисляме с моя слуга кацката и децата в детстките градини и яслите да тестваме. Исках пак да съм президент, но за съжаление трябва да слушам моите господари. Затова направихме и компромис за зелен сертификат само за първата отрова, но само малко да се вдигне % ваксинирани ще ви го върнем тъпкано, ще разбетете кон боб яде ли. А това, че в Израел вече за з.серификат искат 5 игла, да си остане само между нас.

fallback