Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наближава  първия учебен ден, а училищата се подготвят за хибридно обучение на децата. При рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно, обясни пред Нова тв служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му, ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, учебната година ще започне навсякъде на 15 септември присъствено. При влошаване на ситуацията има много възможности за гъвкава организация в училищата.

"Има директори, които могат да решат, ако има възможност, обучението да бъде на 2 смени - сутрин и следобед, като 50% от децата да са вкъщи. Има директори, които казаха, че са готови и на хибридна форма – 50% - в клас, 50% – вкъщи и да се сменят през седмица. Директорите ще имат свобода да решават", каза още той.

"Това, което сме поставил като условие, е при електронно обучение, ако не е всичко затворено, да има не повече от 50% от децата в училище", добави Денков.

Още по темата

Когато децата имат някакви симптоми, те ще бъдат веднага тествани и ако се окаже, че са заразени с COVID-19 - ще бъдат изолирани, посочи още министърът на образованието.

"Ако имаме рязко покачване на процента на заразени ученици в дадено училище, тогава то ще бъде затваряно. Нашата задача е да има максимално присъствено обучение, но без да подлагаме на риск здравето на учениците и учителите", категоричен бе той.

Запитан дали ще има тържества за първия учебен ден, Николай Денков отговори: "Ако нещата изглеждат така, както са днес – ще има навсякъде". И добави: "Не ме притеснява откриването – то се прави на открито, на дворовете, може различните випуски да не се засичат. Това не е проблем. Проблемът е след като децата влязат в клас как ще се развият нещата – ще се спазват ли мерките, каква е ситуацията в конкретния град".

"С експертите в здравното министерство имаме консенсус, че можем да освободим малко мерките за малките деца от 1 до 4 клас. Обсъждаме дали маските за тях да бъдат само в междучасията", посочи министърът на образованието.

Ако има влошаване на ситуацията, допоследно в присъствена форма ще останат да учат най-малките. „Тези, които имат важни изпити - 7-ми и 12-ти клас ще ги задържим по-дълго в училище”, каза Денков.

"Ако в училището има масова нагласа на родителите за това децата да се тестват, в момента границата е 90%, тогава децата ще се тестват, за да имаме ясна индикация, че училището е безопасно. Ако съгласните родители са по-малко, става безсмислено. Децата ще се тестват ежеседмично. Обсъждаме варианти как точно ще става това", посочи още той.


 

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 8 месеца

Никакво присъствено, после вие ли ще гледате болните деца и родители им, ще носите ли някаква отговорност за умишлено и съзнателно заразяване на деца? Няма създадена безопасна среда, а изпращат децата присъствено, пълна безотговорност и варварщина е това! Противоконституционно е!!! Който иска да си пуска детето, за моето решавам единствено аз!

39

Разкарайте

преди 8 месеца

се с тези ваши тестове.....Те нищо не показват....Децата няма да се тестват....Още повече, че се лъже за присъственото обучение.....Чакат само да им наредят отвън какво да правят и те после се чудят как да го съобщят на гражданите, защото знаят че ще има БУНТ.... и не само за училище...

38

До 37

преди 8 месеца

Никой не ти пречи да мишкуваш...остави нормалните хора да се движат спокойно с маски или без...