Снимка: БГНЕС
fallback

След 2 тежки години в условията на пандемията, МОН прави всичко възможно да осигури най-качествено обучение с възможно най-малък риск. Анализът на МОН за дистанционното обучение показа сериозни образователни дефицити за големи групи ученици и заради това нашата цел е максимално присъствено обучение, увери просветният министър Николай Денков.

Той обясни, че съгласно разработения план от МОН ще се преминава към онлайн обучение само в краен случай при тъмночервено ниво на заболеваемост.

Oще по темата
Денков допълни, че при нужда ще се следва локален принцип за преминаване към дистанционно обучение - отделен клас, отделно училище.

"При зелен сценарий и при жълтия образователните институции ще работят. И при двата варианта при единични случай на болни деца и учители директорът карантинира цялата паралелка и се преминава на онлайн обучение. Ако само един ученик е заразен, само той минава на дистанционно обучение", каза просветният министър.

При много нива на заболеваемост от 8 до 12 клас първо ще преминат на онлайн обучение, след това тези от 5 до 8 клас, а най-малките от 1 до 4 клас само в краен случай ще се премине на дистанционно обучение.

Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост - когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни.  

Остава възможността за електронно обучение при нужда за всеки ученик, както и при желание на родителите.

Детските градини няма да спират да работят.

Според Денков обаче е притеснително, че едва 30% от учителите и 40% от директорите са ваксинирани срещу коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Ученик

преди 2 години

На учителите им тва работата да не са си избирали тази професия ако им е толкова трудна и ше се се оплакват.Вие учителите поне имате право на глас и се чува ам ние учениците като дори нямаме право на глас кво да кажем.

115

Ученик

преди 2 години

В краен случай онлайн обучението друг път ще ни оставят нас 8-12 клас да учим един месец и после пак онлайн както миналата година. Кво правихте цяла лято, че не оправихте ситуацията само си брояхте парите, ходите по почивки и ви пукаше само за изборите и обещавахте неща, които няма да изпълните само и само да не паднете от власт и да си отглеждате тлъстите ***.

114

Анна

преди 2 години

Трябва да си организирам някакво " обучение" за учителка. Няма да работя нищо и ще ми плащат за това.

fallback