Снимка: Димитър Кьосемарлиев, архив

Зрелостниците пишат есе или интерпретативно съчинение по разказа "Песента на колелетата" на Йордан Йовков, а формулираната тема беше "Смисълът на благодеянието".

Произведението беше под номер 22 в подготвените теми от МОН. Авторът се изучава в 12 клас.

Миналата година на задължителната матура се падна "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин.

Днес тестът беше генериран в 5.15 ч. в просветното министерство сред 11 млн. възможни комбинации. Заради мерките за сигурност авторът и произведението, по което се пише, се обявяват след първите два часа, когато зрелостниците вече са работили по 1 и 2 модул.

Още по темата

Близо 49 000 зрелостници се явяват на задължителната матура по БЕЛ. Изпитът започна в 8 часа. За втора поредна година матурите се провеждат в епидемиологични условия заради COVID-19. Училищата, които посрещнаха зрелостниците, бяха дезинфекцирани и запечатани.

Матурите се провеждат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори, а до трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

Изпитните работи трябва да бъдат оценени до 6 юни, а резултатите да бъдат обявени до 7-и. Обикновено обаче това се случва няколко дни преди крайния срок.

Заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова каза тази сутрин, че е изградено видеонаблюдение, което ще бъде в реално време от център в Министерството на образованието и науката. За първи път във всички регионални управления по образованието също ще има такива центрове.

Следващата задължителна матура, която е по предмет по избор, е на 21 май.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase