Снимка: БГНЕС

1256 студенти повече ще бъдат приети наесен в сравнение с 2020 г. Това предвижда план-приемът на Министерството на образованието и науката. През идната академична година се предвижда да бъдат приети близо 40 000 студенти държавна поръчка и над 15 000 платено обучение.

Повечето университети ще проведат кандидат-студентски изпити в присъствена форма, каза за БНР Даниел Парушев- председател на Националното представителство на студентските съвети в България:

"Кампанията няма чак толкова да се различава от 2020 година. В повечето университети изпитите ще бъдат присъствени. Ще направя едно сравнение, миналата година масово изпитите се проведоха в онлайн среда Университетите разработиха системи с лицево разпознаване и имаше възможност студентите от телефона си, от лаптопа да се явят на така наречените кандидат-студентски изпити", обясни той.

Парушев съобщи, че УНСС ще проведе своята кампания и своите изпити в присъствена среда, в тестовия център. На компютрите на университета кандидат-студентите ще имат възможност да се явят електронно на своите изпити. Ще бъдат приемани студенти и с държавни зрелостни изпити. Същото се отнася и за Софийския университет "Св. Климент Охридски" също ще приемат с матури, също ще има конкурсни изпити, на които студентите ще могат да се явят.

Във Великотърновския университет всички кандидат-студентски изпити ще се проведат онлайн.

"В Техническия университет имат изпит на 3 юли, изпит по математика, също така ще се признават и матурите. В Пловдивския университет също ще приемат с матури и ще имат конкурсни изпити. Може би акцентът трябва да падне и върху специалност "Право". Там ще се приемат без изпит, само с матура, която ще е по български език и литература и по история на България", допълни Даниел Парушев.

Във висшите училища по изкуствата и медицинските университети кандидат-студентските изпити ще се проведат в присъствена форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase