Снимка: БГНЕС
fallback

"Африканистика", "Класическа филология" и "Ядрена техника и ядрена енергетика", които се изучават в Софийския университет "Св. Климент Охридски", влизат в списъка на защитените специалности.

Те са освободени от такси за обучение.

Правителството реши такива да бъдат също "Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост" и "Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост" в Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Защитени стават още специалностите "Топло- и ядрена енергетика" и "Ядрена енергетика" в Техническия университет - София, "Металургия" в Химико-технологичния и металургичен университет - София, "Корабостроене и морска техника" в Техническия университет - Варна, както и "Технология на дървесината и мебелите" в Лесотехническия университет - София.

Професионалното направление "Здравни грижи“ се добавя в Списъка на приоритетните професионални направления, реши още правителството.

По този начин обучението на първокурсниците през академичната 2020/2021 г. в тях ще бъде за сметка на държавния бюджет. Освобождаването от такси става поетапно, като всяка академична година ще влиза по още един курс на обучение от съответната защитена специалност или професионално направление.

През юни от заплащане бяха освободени първокурсниците от 8 професионални направления и 8 защитени специалности. Целта е да се насърчи обучението в тези области и това да помогне за подготовката на висококвалифицирани специалисти.

За покриване на разходите за обучение за първия семестър на 2020/2021 г., МОН ще предостави 37 145 лева за сметка на предвидените разходи в бюджета за 2020 г. За 2021 г. средствата ще бъдат планирани по бюджетите на съответните висши училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

До БулгаропитекусА тези, които са прочели и имат преки наблюдения какво е нивото на обучаваните там и колко са бомбастично-неизпълними учебните планове, може ли да се обаждат, или не? Напълно измислена специалност. Изгодна за академичното израстване на определени преподаватели. Но затова пък за смислените няма пари.

18

panelen chovek

преди 3 години

Смисъл от образованието в БГ няма. По-добре навън да се вземе.

17

Анонимен

преди 3 години

3-та СВ е пред портите

fallback