Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Собствениците на частни школи и занимални излязоха с отворено писмо до здравния министър Ангелов заради заповедта му да прекратят присъствените занятия за срок от две седмици.

Те настояват да бъдат обезщетени за периода, в който са възпрепятствани да работят с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите на помещенията, които използват.

Oще по темата

Освен това те искат да не плащат данъци за периода, в който са затворени.

Собствениците на частните занимални и школи се оплакват, че заповедта ги обрича на фалит.

„Цялостното затваряне на държавата през март 2020г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца.

Държавата не подпомогна по никакъв начин собствениците на школи, занимални, учебни центрове. Въпреки това, всички ние показахме, че сме съвестни граждани на тази държава, плащайки чинно задълженията си – осигуровки, данъци, такси, кредити. Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса“, пише в писмото до министъра.

Според собствениците на школи дистанционната форма не е решение в дългосрочен план и заради това те настояват детските образователни центрове да не прекратяват дейността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

до 41

преди 3 години

Те не са спирали ,само ,че на групи по домовете на даскалите .Да не говорим ,че половината са пенсионери ,или на постоянна работа на друго място .Я даим проверят финансовия отчет и тогава ще разберем за какво реват.

36

Анонимен

преди 3 години

В частните занимални работят предимно пенсионери и учители с "фалшив" втори договор Укриват се данъци , а сега искат от държавата . Освен това там са събрани деца от различни класове , а даже и от различни училища . Подготовката е "децата да са си написали домашните " и да се обгрижват , докато дойде време за училище . Да, полезни са за работещи и с финансови възможности родители , но мисля , че в създалата се ситуация , може и без тях .А собствениците им да намерят алтернатива и да не се оплакв

35

Анонимен

преди 3 години

България е държавата на чиновниците и занятчиите, частният бизнес тук не вирее от 1945г.

fallback