Снимка: БГНЕС
fallback

Всяка криза е и възможност. Сега е моментът да стартираме с електронното обучение още в понеделник, 16 март, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в МОН, след като след в извънредно положение заради коронавируса, предаде БГНЕС.

Вълчев заяви, че още в понеделник нагласата им е да стартират обучение в електронна среда за 90% от учениците, а от вторник за 95% от учениците, като се има предвид, че средната посещаемост в училище е под 90%.

Министърът заяви, че времето на извънредно положение ще се използва за подготовка, за упражнения, за преговор на знанията на децата.

Oще по темата

Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет.

Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето, заяви Красимир Вълчев.

Подготвяме и механизъм за взаимопомощ. Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уебинари, видео връзки, каза още министърът и отбеляза, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас.

За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика.

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март.

Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден, каза още Вълчев.

Министърът заяви, че се отказват от принципа на традиционна организация. Принципът е колкото успеем да организираме, толкова, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Монова

преди 4 години

Уважаеми, Вълчев е целият оклепан, скрито корумпирано човече, което много умело и с благовиден глас лъже пред целия български народ!

36

Маринов

преди 4 години

Уважаеми родители и граждани! Просветното министерство заблуждава поголовно всички, че прави нещо, а всъщност на прави нищо! Защото: Т. н. електронни платформи не работят; това, което щели да изпратят от МОН са някакви мижави псевдо уроци за упражнение, а не истинско обучение! Некадърниците от МОН, като се започне от директора на дирекция ИКТ Герасимов и се стигне до министъра и целия му екип, правят неясни и заблуждаващи движения на нищоправене! Крайно време е да се каже, че царят е гол!

35

Анонимен

преди 4 години

Дистанционната форма е удачна , само ако има и оговорни родители . Утре интернет ще прегрее и язък за прическите на онлайн даскалиците . Влизам във фейсбук и всеки втори пост е на амбициозна даскалица , която показва какви "онлайн" чудеса е сътеворила и как утре с циркаджийския си урок ще събуди "желанието" за работа на учениците си . Стига моля ви се с този фалшив патос . Добрият учител не зомбира учениците си по този начин , а с по-скромни методи и похвати достига до сърцата на децата.

fallback