Снимка: БГНЕС

Засега България няма да затваря своите граници, въпреки обявеното извънредно положение. Други държави обаче ограничиха пътуванията до тях. Ето кои са те:

САЩ - Америка забрани полетите до 26 европейски държави. Сред тях обаче не е България, тъй като тя не е част от Шенген. От списъка отпада и Великобритания, въпреки че там има регистрирани случаи, тъй като Доналд Тръмп смята, че властите в страната се справят добре.

Изключение ще се прави за американци, които искат да се приберат у дома, но само след като преминат стриктни прегледи. В САЩ са взети и други мерки - пътниците, идващи от Китай и Иран, ще бъдат пренасочвани през 11 летища, където също ще минават стриктни прегледи.

Австрия - Страната наложи задължителни проверки на границите си. Австрия наложи и забрана за влизане в страната от Италия, Южна Корея, Иран и китайската провинция Хубей, освен ако пътуващите не носят със себе си сертификат, не по-стар от 4 дни, който доказва, че не са болни от коронавирус.

Да пътуваш през Австрия остава възможно, но само ако не се спира никъде в страната.

Хърватия - Всеки, пристигащ от Италия, провинцията Хубей, германският град Хайнсберг, Южна Корея или Иран, ще бъдат поставени под 14-дневна задължителна карантина. Гражданите на Хърватия ще трябва да се самоизолират. Всички, които пристигат от Хонконг, Сингапур и Япония също трябва да се самоизолират за 14 дни.

Чехия - Тя обяви 30-дневно извънредно положение, което означава, че всеки, идващ от други страни, в които има бум на случаи на коронавирус, няма да може да влезе в страната. Част от границите на страната са затворени, а полетите до рисковите дестинации - забранени.

Забраната важи за посетители от Китай, Южна Корея, Иран, Италия, Испания, Австрия, Германия, Швейцария, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Франция, и ще влезе в сила в събота. Чешките граждани могат да се приберат у дома.

Гърция - Границите на страната все още са отворени, но нови молби за убежище от мигранти няма да бъдат приемани заради коронавируса.

Италия - Хората, пристигащи като туристи в Италия, няма да могат да кацнат на летищата в регионите Алесандрия, Асти, Ломбардия, Модена, Новара, Падова, Парма, Пезаро и Урбино, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Тревизо-Венеция, Вербано-Кусио-Осола и Верчели.

Япония - Азиатската държава забранява влизането в страната от Италия, Южна Корея или Китай на хора, които са били там през последните 14 дни. Изключение се прави за гражданите на Япония, както и техни роднини и наследници, стига роднинската връзка да бъде доказана.

Норвегия - Всеки, пристигащ в страната извън Скандинавските страни, трябва да се изолира за 14 дни. Мерките бяха въведени вчера и ще са в сила до 26 март.

Русия - Всеки, който влиза в страната от Китай, Южна Корея, Иран, Франция, Германия, Италия и Испания трябва да се самоизолира за 14 дни. Русия също така спря издаването на туристически визи за италианците от днес.

Турция - Идващите от Китай, Иран, Ирак, Италия или Южна Корея нямат право да влизат или да преминават транзитно през Турция. Това не важи за турските граждани.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase