Снимка: Булфото
fallback

Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците, смята министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандала с учебниците по история за 10 клас, където комунизмът е представен манипулативно като нещо нормално без достатъчно акцент върху мрачните страни на режима.

Той обясни, че в оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки, но освен формално съответствие, би трябвало този учебник да възпитава в определени отношения.

Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

"Една от задачите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Като министър утвърждавам учебниците, но аз не съм специалист. В случая, след като прочетох учебниците, видях, че те са много различни един от друг. Формално трябва да отговарят на една и съща програма. Бях провокиран да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, след това от хора, които се изказаха в публичното пространство“, каза още министърът.

Oще по темата

Вълчев подчерта, че "академичната свобода не е абсолютна, особено когато става дума за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебна програма, в която се намира проекция на целите на образованието".

"Водили сме разговори с главните редактори на издателствата. Няма задължителни текстове. Това, което трябва да се случи, е да се промени отношението. А то е променено отношението, което е в учебната програма. С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен. Определено е търсен ефект, защото това не може да се направи случайно“, подчерта той пред БНР.

Красимир Вълчев подчерта, че водещото в случая не е периодът на комунизма, а базовите институции на тоталитарния режим: "Ние трябва да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата, например. Диктатурите от 20-и век може би няма да се случат в същата форма, но не е невероятно заради изкуствения интелект и информационните технологии през 21-ви век да се появят дигитални диктатури. Не може да възпитаваме децата в равнодушие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

вътрешен човек

преди 4 години

Тоя министър разбира от образование, колкото аз от тропически култури.

22

Вълчев иска

преди 4 години

Вълчев иска ...Я да видим какво иска стойностният учител?1. учебник, избран от МОН2. да освободи учителите от писане на глупости3. да се застъпи само преподавателските дейности4. да се изисква родителска отговорност

21

Бай Иван

преди 4 години

Щом ще се учи за комунизма, е редно да се учи и за монархофашисткия режим.Нали тъй?

fallback