Снимка: Facebook

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател - журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност - голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

"Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно", убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че "Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

"Белене"

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. "Възродителен процес".

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

"Съюзът на репресираните от комунизма - памет" публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници "пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците".

Фондация "Остров Белене", която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу "поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия."

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим".

"Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран - издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам", коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

"Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България", завършва писмото си Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase