Снимка: Булфото

Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците, смята министърът на образованието Красимир Вълчев по повод скандала с учебниците по история за 10 клас, където комунизмът е представен манипулативно като нещо нормално без достатъчно акцент върху мрачните страни на режима.

Той обясни, че в оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки, но освен формално съответствие, би трябвало този учебник да възпитава в определени отношения.

Вълчев успокои: Учебниците по история са спрени, ще се коригират

"Една от задачите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Като министър утвърждавам учебниците, но аз не съм специалист. В случая, след като прочетох учебниците, видях, че те са много различни един от друг. Формално трябва да отговарят на една и съща програма. Бях провокиран да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, след това от хора, които се изказаха в публичното пространство“, каза още министърът.

Още по темата

Вълчев подчерта, че "академичната свобода не е абсолютна, особено когато става дума за писането на учебници, които трябва да съответстват на учебна програма, в която се намира проекция на целите на образованието".

"Водили сме разговори с главните редактори на издателствата. Няма задължителни текстове. Това, което трябва да се случи, е да се промени отношението. А то е променено отношението, което е в учебната програма. С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен. Определено е търсен ефект, защото това не може да се направи случайно“, подчерта той пред БНР.

Красимир Вълчев подчерта, че водещото в случая не е периодът на комунизма, а базовите институции на тоталитарния режим: "Ние трябва да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата, например. Диктатурите от 20-и век може би няма да се случат в същата форма, но не е невероятно заради изкуствения интелект и информационните технологии през 21-ви век да се появят дигитални диктатури. Не може да възпитаваме децата в равнодушие“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase