Снимка: Булфото, архив

През следващите години младите хора, които ще навлизат на пазара на труда ще бъдат едва 2/3 от тези, които ще навлизат в пенсионна възраст. Така че прогнозите са за недостиг на всички видове специалисти, във всички сфери и системи, призна просветният министър Красимир Вълчев в Пловдив.

Още по темата
Според него това означава, че проблемът е не къде има недостиг и излишък на специалисти и в кои направления, а къде ще бъде по-малък този недостиг.

"В момента това, което правим в системата на висшето образование е да преструктурираме приема. Единствените професионални направления, в които може да кажем, че няма недостиг са тези от социалните, правните и стопанските науки, където продължаваме политиката за намаление на приема. Във всички други направления, имаме недостиг на специалисти", коментира той.

Велчев смята, че е редно учениците, които завършват езикови гимназии и студентите с хуманитарни профили първо да остават в България.

Много наболял е и проблемът с недостига на кадри с професионално техническо образование.

"Само за да се поддържа Тракия – икономическа зона са необходими 3000 души за обезпечаване на работните места, отделно още, за да се развива. Позициите, които изискват професионално техническо образование са тези, които са с най-висок ръст на доходите. В момента, в много предприятия тези позиции са с по-високи възнаграждения отколкото позиции, изискващи висше образование. Ние трябва да обвържем пазара на труда с пазара на образование. Това са отделни пазара, със своя собствена логика. Инструментите, с които разполагаме са приема, преструктурирането, определянето на специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда – това са специалности, в които хората, които ще се пенсионират в следващите 5 години са два пъти повече от тези, които в момента се обучават", обясни Вълчев.

Една от мерките, които  управляващите ще предприемат в тази посока е отпускането на допълнителни стипендии за учениците от специалностите в професионалните гимназии.

Отделно се предоставят и допълнителни средства на училищата, които обучат в тези специалности.

По отношение на хуманитарните профили, Вълчев посочи, че те са изключително важни за близкото бъдеще, когато голяма част от професиите ще бъдат заменени от машини и роботи.

"Тогава основният капитал на човека ще бъдат креативността, въображението, възможността да свързва знания. В най-малка степен ще бъдат засегнати тези професии, които ще бъдат свързани с разбиране, с грижата на човека. Всичко това означава, че хуманитарния профил ни е необходим", каза той.

В системата на висшето образование има недостиг на студенти в няколко професионални направления.
Броят на студентите по философия, история, религия, теология бил нищожен.

"Ние приоритизираме профилите и професиите, свързани с техниката, математиката и природните науки, защото имаме тревожен и драматичен очакван недостиг на студенти и специалисти в секторите, които изискват специалисти с инженери специалности. Този недостиг ще се задълбочава през следващите десетилетия. Същото може да се каже за педагогическите и природо-математическите науки", призна просветният министър.

Коментари Напиши коментар

96

Анонимен

преди 2 години

Е, това е хубава новина за пенсионерите - значи след пенсия ще си работят пак, понеже те са работната сила на България, за да може да оцелеят с 200лв пенсия. Това е българският "дрийм" на пенсионера. Работи докато умреш.

95

Анонимен

преди 2 години

Пенсионират се онези, които цял живот са работили.солидното число на неработещи млади е такова преди всичко заради една специфична малцинствена група, която никога не е имала намерение да учи и да работи. допреди 30 г. е имало един период, през който, според някои платени агитатори, тези били "работили". Да, ама не! Повечето от тях са били просто зачислени на заплата, защото законът е повелявал да няма безработни. Сега пък му намериха цаката, на помощи, детски надбавки и фалшиви ТЕЛК-ове.

94

гост

преди 2 години

Няма ли *** да спре ненормалния-трол, който през няколко минути повтаря все едно и също: за спиране пенсиите на определена група от хора!