Снимка: Pixabay

Въпреки че държавният бюджет за следващата година беше определен като най-амбициозния за последните 20 години, икономисти и бизнес имат по-скоро умерено оптимистични прогнози за идващата 2019-та година.

Ще продължи ли увеличението на цените, защо няма кадри и кога ще влезем в чакалнята на еврозоната, коментират пред БНТ експертите, цитирани от Investor.bg.

И бизнес, и икономисти са категорични, че основното предизвикателство пред българската икономика догодина се оказва липсата на кадри, не само висококвалифицирани специалисти, но и всякакви работници с по-ниска специализация. По данни на бизнеса на всеки сто пенсиониращи се се падат по едва 62-ма души, които навлизат на трудовия пазар.

Този спад на трудовите ресурси от порядъка на 40 - 50 хиляди всяка година безспорно ограничава растежа на икономиката. И води до там, че каквито и мерки да се взимат за промяна в образованието, които ще дадат ефект след 5-10 години, ако не решим проблема с трудовата имиграция, ние няма да можем да преминем през този брод, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Много предприятия ще затворят през следващите пет години, тъй като повече от половината работещи в тези предприятия са на предпенсионна възраст, посочи Велев.

Един от секторите изключения, където има достатъчно специалисти, е сферата на компютърните технологии.

Решение на този проблем е в догонването на стандарта на живот и растежа на доходите, тоест колкото по-бързо заплатите ни се изравнят с европейските, толкова по-малко хора ще напускат страната в търсене на работа, посочи Десислава Николова от ИПИ.

Освен местните предизвикателства страната е изправена и пред глобални фактори, които не могат да бъдат пренебрегнати - вносна инфлация заради движението на цените на петрола и очаквания за повишаване на основните лихвени проценти.

През последните месеци инфлацията у нас достигна рекордно високи нива за последните пет години и надмина 3,5%, което означава увеличение на всички цени у нас.

Инфлацията никога не е добра, защото тя изяжда част от доходите на хората, прави планирането на бизнеса по-трудно. При пенсионерите, почти изцяло покачването на пенсиите, което видяхме юни месец беше погълнато от инфлацията, каза Десислава Николова.

Прогнозите на икономистите са, че постепенно скокът на цените ще намалее и тази година повишенията ще бъдат по-малки и заради поевтиняването на петрола на световните пазари.

Ако Европа кихне, и България ще кихне и дори може да се разболее. Очаква се европейската и българската икономика да продължат да растат с добри темпове, но все пак има риск от забавяне, коментира Десислава Николова.

Още от анализа на експертите четете в Investor.bg тук

Коментари Напиши коментар

165

Държавен служител

преди 2 години

Ние пък цял ден клатим краката и чакаме да стане 5 ч..... 400 000 сме така по държавни и общински администрации!

164

Митьо BMW

преди 2 години

Слушайте какво, тука се живее много по добре с 1000 лв отколкото в германия с 2000 евра. Сичко е по ефтино. При тази покопателна способност 1000 лв. са си добра заплата. Аз давам работа и хляб на 50 човека. Рискувал съм, прайл съм бизнес, не съм спал по цели нощи преди години. Седнали сте тука таквиз, дет ви дават на ден по 10 лв за тролене в нета от партиите и блянувате 2000 лв заплати. 2000 ша ви дам, ама за 2 месеца хахаха. И нямате никакви качества - на две магарета сламата немож да раздели

163

Гост

преди 2 години

Кадри нямало,бягали в чужбина и т.н.Ами кой ще се хване да работи за заплата с ,която ще съществуваш мизерно при положение ,че има държави в Европа където ще работиш и живееш достойно.нека политиците се хванат като обикновенните хора да ги видя колко ще преживяват с 800-1000 лв заплата.